ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 18 август 2023 г.

Срещу колко милиарда Стара Загора, Перник и Кюстендил ще преглътнат зеления преход

Каква е съдбата на въглищата и какво ще се случи с трите въглищни района Стара Загора, Перник и Кюстендил съвсем не е ясно. Териториалните планове за справедлив преход на трите района вече са публикувани за обществено обсъждане и до края на септември ще бъдат изпратени в Европейската комисия, където трябва да получат одобрение. Проблемът е, че в плановете не става ясно какво предстои, въпреки че според премиерът Николай Денков твърди, трите района щели да се превърнат в „икономическото сърце на България“.

За страната ни е много важно Комисията да одобри плановете за развитието на трите въглищни региона, който включват намаляването на вредните газове, замърсяването на въздуха и в крайна сметка затварянето на централите.

Цветан Цветков: 75% от изплатените 3,7 млрд. лв. на гарантираните вложители в КТБ също останаха за сметка на българските граждани (част II)

Могат да се обезценят автомобили и лаптопи, но сградният фонд само повишава цените си. Сметната палата не е регулатор, както се бърка често, а държавен контролен орган

Настоявам одитният доклад на Сметната палата за действията на ФГВБ по фалита на КТБ да бъде разгледан от парламента. Нека той не остане сред онези 200 доклада, които палатата изпрати през последните 8 г. в народното събрание и нито един от тях не беше разгледан. Докладът дава отговори на много въпроси и показва доста пропуски в националното законодателство, като например пропуски в избора на председател, ръководство и УС на ФГВБ – не може те да са изключени от обхвата на закона за конфликт на интереси.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ скандално отстраненият бивш председател на Сметната палата Цветан Цветков.

До 10 дни РСМ трябва да реши дали ще впише българите в Конституцията

Северна Македония

Със 70 гласа „За“, 47 гласа „Против“ и 0 гласа „Въздържал се“ предложението за дневен ред с една-единствена точка – предложение за промяна в конституцията на Република Северна Македония бе прието.

След като дебатите по предложението приключиха, председателят на събранието Талат Джафери съобщи, че ще информира допълнително депутатите кога ще продължи заседанието. 

Дебатите за промяна на Конституцията, с цел вписване на българите в нея, могат  да продължат максимум 10 дни. След това трябва да се проведе първото гласуване с конституционно мнозинство от 80 депутати.

Чрез конфискация към нова ера!

Промените в Наказателния кодекс, с които на МВР се дава възможност да конфискува автомобилите на пияни и дрогирани шофьори изправиха на нокти всички – и пътни полицаи, и шофьори, юристи, коментатори, анализатори, журналисти, че и политици.

За първи път в съвременната ни история един текст става причина за подобно обществено вълнение, каквото – за последен път и в такива мащаби – изпитахме по време на едномилионния митинг на СДС през лятото на далечната 1990 година.

За тези, които не помнят този митинг по разбираеми причини, откриването на възможността за наказателно отнемане на автомобила бележи началото на нова ера. На каквато се надявахме и през онзи юни, но по-късно – уж по естествен път – получихме нещо катастрофално различно.

Проф. Вили Лилков: Промените в София трябва да са радикални и дългосрочни

В столицата администрацията от години мисли и работи мандатно. Кръговете около общинската трапеза са невидими. Всеки може да ме излъже, но само по веднъж – втори шанс няма за никого. София не изпълнява задачите си по Общия устройствен план. Реално в столицата има два града, които се развиват на различни скорости…

Проф. Лилков, демократичните среди в столицата са на мнение, че десетилетия наред София е изсмуквана от обръчи и кръгове, свързани с модела ГЕРБ – котараци, касиери, пернишки барони, карета за белот, „велики“ строители. Имате ли план как градът може да бъде освободен от пипалата на корупцията?

– Корупцията не е от вчера и днес. И не е само в София. Корупцията се превърна в белег на нашето общество. Как да я преборим? На първо място – с прозрачност. Когато процедурите са ясни и прозрачни, когато гражданите имат достъп до работата на общинските комисии, до заседанията и протоколите на общинския съвет, тогава нещата в голяма степен ще бъдат защитени от корупционните пипала. Много важен е и кметският екип – заместници, общински съветници, районни кметове. Не трябва да пренебрегваме и наличието на правила и нормативна уредба. Ще напомня казуса със „Софийски имоти“, една откровено корупционна структура, около която изтекоха много общински имоти и много хора внезапно забогатяха. Причината беше, че наредбата за работа на тази структура се състоеше от шест странички. А в тях липсваха ясни правила. Накрая се оказаха, че стотици общински имоти са източени… съвсем законно. През 2005 г. с експерти изготвихме нова наредба за управление на търговските дружества – с ясни правила, но тя влезе в сила едва след огромен граждански натиск.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст