ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До 10 дни РСМ трябва да реши дали ще впише българите в Конституцията

Северна Македония

Със 70 гласа „За“, 47 гласа „Против“ и 0 гласа „Въздържал се“ предложението за дневен ред с една-единствена точка – предложение за промяна в конституцията на Република Северна Македония бе прието, съобщи БНТ.

След като дебатите по предложението приключиха, председателят на събранието Талат Джафери съобщи, че ще информира допълнително депутатите кога ще продължи заседанието. 

Дебатите за промяна на Конституцията, с цел вписване на българите в нея, могат  да продължат максимум 10 дни. След това трябва да се проведе първото гласуване с конституционно мнозинство от 80 депутати.

“Дилемата пред Република Северна Македония е да продължи напред в преговорите с Европейския съюз или да изпадне в изолация”, предупреди депутатите премиерът Димитър Ковачевски, посочвайки, че предложението за промени в Конституцията е изработено в Скопие.

Припомняме, че вписването на българите в Конституцията на страната е само първата от поредицата договорености, за които Република Северна Македония пое ангажимент да изпълни преди година. 

В случай, че Северна Македония изпълни първата стъпка, то тя ще продължи по пътя към Европейския съюз съвместно с Албания, ако не, началото на същинските преговори с Брюксел ще бъде отложено за неопределен период от време. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст