Министър Денков събира представители на МВР и на службите за сигурност

Министър-председателят академик Николай Денков свиква съвещание с представители на МВР и на службите за сигурност на 18 август от 15.00 часа в Министерския съвет.

Това съобщават от пресцентъра на кабинета, като правят две уточнения. Първото е, че съвещанието е във връзка със зачестилите тежки криминални престъпления в страната. Второто – че събирането е много по-различно от свикването на Съвета по сигурността, който представлява различен формат.

Съветът по сигурността включва заместник министър-председателя по коалиционната политика и държавната администрация и заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика, министъра на външните работи, министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи и министъра на финансите, както и техните заместник-министри, главния секретар на Министерството на вътрешните работи, началника на отбраната и ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните служби.

Второто уточнение най-вероятно е направено заради призива на съпредседателя на парламентарната група на “Продължаваме промяната” – “Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. Той спешно поиска да бъде свикан Съветът по сигурността към Министерския съвет. Депутатът от ПП-ДБ изрази категоричната позиция, че на подобно бъдещо заседание трябва да се предложат конкретни мерки и задачи за ограничаване на рисковете и противодействие на актуалните заплахи за националната сигурност. Освен това Атанасов посочи, че след убийството на Алексей Петров се забелязвало, че руската агентура у нас е получила инструкции да се възползва от създалата се ситуация и да работи за провокиране на политическа дестабилизация в страната.

Атанасов припомня, че основна задача на специалните служби и на целия сектор за сигурност е да поставят под засилен оперативен контрол криминалния контингент, свързан с руската организирана престъпност и да предотвратят по-нататъшна ескалация на напрежението.

В своя позиция от “Продължаваме промяната“ също изразяват категоричната позиция, че е наложителна промяна в службите и че те ще работят, докато не я постигнат.

TW

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст