ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Срещу колко милиарда Стара Загора, Перник и Кюстендил ще преглътнат зеления преход?

Каква е съдбата на въглищата и какво ще се случи с трите въглищни района Стара Загора, Перник и Кюстендил съвсем не е ясно. Териториалните планове за справедлив преход на трите района вече са публикувани за обществено обсъждане и до края на септември ще бъдат изпратени в Европейската комисия, където трябва да получат одобрение. Проблемът е, че в плановете не става ясно какво предстои, въпреки че според премиерът Николай Денков твърди, трите района щели да се превърнат в „икономическото сърце на България“.

За страната ни е много важно Комисията да одобри плановете за развитието на трите въглищни региона, който включват намаляването на вредните газове, замърсяването на въздуха и в крайна сметка затварянето на централите.

Ако Брюксел не одобри българските планове до края на годината, ще загубим общо общо 1.8 милиарда евро от фонда за справедлив преход. Да си припомним, че вече загубихме 100 млн. евро за 2022 г. заради забавяне на стратегическите планове. а за тази година загубата се очертава да достигне  465 млн. евро.

България е

единствената държава членка, която все още не е депозирала

в Европейската комисия териториалните планове за трите въглищни региона (Стара Загора, Перник, Кюстендил). Нищо, че основните плащания по линия на Фонда са планирани именно за тази година.  

Освен това може да загубим и 480 млн. евро  от фонда RePowerEU, ако плановете не отговарят на европейските изисквания. Планът RеPowerEU, който бе представен в Брюксел през май 2022 г., се основава на изпълнението на предложенията от пакета „Готови за цел 55“, които са в подкрепа на амбициозната цел на ЕС за намаляване на нетните емисии на парникови газове до 2030 г. с най-малко 55%  и на климатична неутралност до 2050 година. Тази амбиция, не само за България, но и за много други страни от блока, в момента изглежда мираж.

В публикуваните планове обаче авторите им са пропуснали да посочат най-важното –

какво ще се случи с районите Стара Загора, Перник и Кюстендил

до 2038 г., когато сме обявили крайна дата за спиране на въглищните мощности? Там няма конкретни срокове, дати, евентуални проекти за инвестиции в тези региони, както и съвсем конкретно какво ще се случи с хората, което са част от тази индустрия.

В Брюксел обаче ще искат да видят именно това. Повечето страни от ЕС вече са обявили крайни дати за закриване на всичките си въглищни мощности. От нашите управляващи Комисията очаква  да определи ясен график за поетапното премахване на различните въглищни електроцентрали.

„В плановете се посочват предизвикателствата пред всяка територия, както и потребностите от развитие и целите, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г. В тях се определят видовете планирани операции и се посочват механизмите за управление“, пише Комисията в обяснение на своите изисквания.

Не трябва да се подценява и човешкият фактор. В

трите региона живеят над 550 000 човека,

които – пряко или косвено – ще бъдат засегнати тежко от промените.

 Област Стара Загора е определена като най-засегната от прехода заради четирите въглищни централи там и държавните мини – ТЕЦ “Ей И Ес – Марица Изток 1” , ТЕЦ “Марица Изток 2”, ТЕЦ “Контур Глобал – Марица Изток 3” , ТЕЦ “Брикел” и “Мини Марица-изток”.

Премиерът Николай Денков обаче е оптимист. Той заяви на 9 август, че ще получим  2 млрд. лева  по плановете за териториално развитие на районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил, а инвестициите ще засегнат съдбата на десетки хиляди българи.

„Плановете предвиждат редица мерки, свързани не само със запазване на работни места, а с развитието на регионите по модерен технологичен и икономически начин. В териториалните планове е предвидено да се развият съвременни технологии, свързани с производството, съхранението и използването на зелен водород. Възможностите за производство на енергия от нови енергийни източници и да допълват въглищните централи. Както и възможности за привличане на инвеститори от съвсем ново поколение – производство на батерии, нови технологии“, поясни министър-председателят и добави, че трите района ще се превърнат и в икономическото сърце на България.

Намеренията на управляващите са добри, но те по-скоро са

прекрасно пожелание, зад което не стои никаква конкретна програма.

Да не забравяме, че през януари Народното събрание реши, включително с гласовете на сега управляващите, вместо да се използват еврофондовете за трансформация на трите региона, въглищните тецове да бъдат запазени и да бъде предоговорен Планът за възстановяване и устойчивост.  

ГЕРБ твърдеше, че въглищните централи са  “златна кокошка”, въпреки че въглищната електроенергия става все по-неконкурентна на пазара и че по икономически и екологични причини трябва да се откажем от нея.

Липсата на ясна енергийна стратегия води до това – липса на ясни цели и орязване на евросредства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст