Денят по диагонал – 19 август 2023 г.

Според Радев управляващите страдат от “властова булимия“

“Явно Конституцията пречи на управляващите в тяхното желание за повече власт и е очевидно за всички, че те страдат от “властова булимия”. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев. Той участва в тържествената церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея пред Паметника на свободата на връх Свети Никола.

Износът на украинско зърно е паднал с една трета след черноморската блокада

Усилията на Кремъл да парализира износа на храни от Украйна имат ефект: една трета от износа на зърнени култури от страната е заличена откакто Русия блокира преди месец черноморските пристанища. Това е сериозен удар върху украинското стопанство и върху сигурността за глобалната прехрана, въпреки оценяваните на 1 млрд. евро мерки на Европейския съюз да изгради алтернативни маршрути след началото на разпореденото от Москва нахлуване в Украйна през февруари 2022-а. Вашингтон пък съобщи през седмицата, че работи с европейските си партньори за поддържането на износа на украинско зърно с акцент върху речните ристанища на Дунав и други алтернативи.

Москва ще разследва кой е чупил Паметника на Съветската армия в София

Председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин нареди започването на наказателно разследване по случая с вандалския акт срещу Паметника на съветската армия в София. Тази информация бе съобщена пред ТАСС от пресслужбата на ведомството.

Хванаха бус с нелегални мигранти в центъра на София

Група нелегални мигранти бе задържана в центъра на София – близо до “Орлов мост”. Бежанците са били превозвани в бус. В превозното средство е имало 49 души. Те са намерени след катастрофа между буса и лека кола. На място има полицейски екипи и три линейки. Има информация, че някои от мигрантите са били е безсъзнание.

Години наред дружества под шапката на Министерството на икономиката работели на загуба

“В първите си седмици на поста министър видях нужда от сериозен анализ на ефикасността и правната структура на дружествата под шапката на Министерството на икономиката. Тези дружества са търговски, трябва да се управляват ефективно. Видяхме, че една немалка част от тях работят години наред на загуба, но въпреки това заплатите продължават да растат”. Това заяви пред “Дарик радио” министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той обясни, че заплатите са и едно от основните разходни пера на тези дружества. “В заплатите, които видяхме, са били на лимитите по закон, били са над 14 000 лева за изпълнителен директор, около 4500 лева средна заплата за член на борд“, каза министърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст