ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Говорителят на ЦИК заяви, че предстоящите избори на 29 октомври ще са най-сложните

На места ще се гласува с четири бюлетини, заяви Росица Матева по повод предстоящия местен вот

Говорителят на ЦИК Росица Матева заяви, че предстоящите местни избори на 29 октомври ще са най-сложните. На места дори ще се гласува с четири бюлетини, подчерта тя и добави, че това важи за София, Пловдив и Варна, където ще се избира и районен кмет.

Тя увери обаче, че на повечето места бюлетините ще са не повече от три и припомни, че за да дадат своя глас избирателите трябва да имат 6-месечна уседналост.

“Все още не е пусната обществена поръчка за това как бюлетините ще се появяват на екрана на машината. В процес на разговор сме с производителя на софтуера. Заради промените в изборното законодателство се налага той да бъде надграден. Прецизират се изискванията към софтуера”, обясни говорителят на ЦИК в ефира на БНТ.

Матева уточни, че е много важно и обучението на секционните избирателни комисии за правилното провеждане на изборния ден.

Тя коментира и темата със задържаните в подозрение за шпионаж в полза на Русия български граждани във Великобритания. Проверката на Централната избирателна комисия е установила, че лица с такива имена са били членове на секционни избирателни комисии на Острова, стана ясно от думите й.

“Ние не можем да потвърдим, че тези хора са лицата с тези 3 имена, които се появяват на нашата интернет страница. Със същите 3 имена има лица, които са назначавани от 2015 до 2021 година за членове на секционни избирателни комисии, в някои случаи са били председатели, секретар, заместник-председател, но дали са същите лица са ни необходими още допълнителни данни – ЕГН. Има Закон за защита на личните данни, не бива да оповестяваме чувствителни данни”, заключи по темата Росица Матева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст