Денят по диагонал – 21 август 2023 г.

Кабинетът “Денков” обсъди спирането на вноса на руски петрол

Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди потенциалните ефекти при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас“. Те бяха представени в доклади на Министерството на икономиката и индустрията съвместно с министерствата на финансите и на транспорта и съобщенията, на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Решенията по представените анализи ще бъдат взети на следващото заседание на Съвета по сигурността и ще бъдат предложени на правителството.

Влиза ли фалшивата банкнота в банкомат?

БНБФалшиви пари

Една анонимна информация се разпространява в медиите повече от месец без да се посочва източник или да се споменават по-конкретни данни. Според нея фалшификаторите на пари измислили нова измама. Те използвали банкомати, които позволяват на потребителите да зареждат своите сметки. Вместо обаче да вкарват истински банкноти измамниците поставяли фалшиви с номинал от 50 лева. И когато това се отрази в сметката им, правели обратното – теглели, но този път редовни пари.

По повод на тази анонимна информация потърсихме за коментар Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на платежния и картов оператор БОРИКА. “През нас не е минавало подобно нещо”, заяви той за “БАНКЕРЪ”. По принцип банкоматите имат защита от подобен род операции и „четат” защитните елементи на банкнотите. Може би не всички защити, но достатъчно преобладаваща част от тях – това е европейско изискване, каза още Вичев.

Специалисти по картови операции от банките също отрекоха възможността банкомати да пропускат ментета. Те изтъкнаха, че всички банкомати, които са сертифицирани за работа в Европейския съюз, имат надеждна защита като изискване за лиценз.

От КТБ изчезнаха и кредитни досиета, и ценни книжа, и информация за недвижими имоти…

Цветан Цветков, бивш председател на Сметната палата, пред „БАНКЕРЪ“ – част I

 Г-н Цветков, докладът на Сметната палата за КТБ предизвика изключителен интерес, макар че през медиите темата мина транзит. Доста развеселяващо е едно послание, отправено от проф. Валери Димитров – бивш председател на Сметната палата и актуален член на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в България. Според него, нямало никакви загубени кредитни досиета, нямало и липсващи договори по кредити. Одитният доклад бил хем добър, хем не толкова добър, а в неговия анализ се давала висока оценка на всички, които са се занимавали с проучването на случая КТБ. Само дето… едни 5 милиарда ги няма. Виновниците също, като изключим г-н Цветан Василев. Вие – като председател на Сметната палата от „онзи период“ също търпите упреци…

– Чувствам се много неудобно. Не ми е приятно да коментирам думи на проф. Валери Димитров, тъй като с него дълги години сме работили заедно – той беше председател на Сметната палата, а аз – заместник-председател. В случая обаче това няма значение, защото този въпрос вече е във фокуса на общественото внимание и трябва да го коментираме. Откъде да започнем? Първо – не е вярно твърдението му, че нямало липса на кредитни досиета. Ще прочета какво е записано в одитния доклад.

Войната в Украйна вкара изкуствените торове в центъра на дебата за прехраната

Жизнено важната роля на минералите за изкуствени торове за производството на храна прехвърли по-скромната ниша от минния сектор в центъра на глобалния дебат за сигурността на доставките. Цените на поташа и на скалите, съдържащи фосфати, скочиха след руското нахлуване в Украйна през миналата година. А през юни американски законодатели предложиха те да бъдат включени в списъка с критично важни минерали за страната, който е част от новата законодателна инициатива на Конгреса.

“Сигурността на прехраната ни е национална сигурност, така че когато зависим от внос на минерали от Русия и Китай за производството на изкуствените торове, с които отглеждаме реколтата си, се излагаме на риск”, заяви Елиса Слоткин – член на Конгреса от Демократическата партия – една от вносителите на проектозакона.

Някои от най-големите западни минни компании вече започнаха да навлизат в производството на изкуствени торове, предусещайки, че растящото население на Земята ще увеличи ръста на потреблението.

Николай Николов: Енергийна стратегия на България е въпиещо нужна (част I)

ВЕИ в цяла Европа и по света изживяват ренесанс спрямо първата вълна, в България също

Станалият печално известен договор с „Боташ“ е покрит от търговска тайна и трудно могат да бъдат извадени детайли от него за широка публика. Предимствата за България са в достъпа до турската газопреносна мрежа. Друг е въпросът при какви условия ще става това. Разбирам, че текат разговори с турската страна за неговото балансиране. А дали там ще бъдат препирани капитали и за чии капитали става дума, ми е трудно да отговоря.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ зам.-министърът на енергетиката Николай Николов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст