ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Извадиха 150 кг мъртва пъстърва от река Черна в Смолян

След като от река Черна в Смолян бяха извадени около 150 кг мъртва риба – пъстърва, кметът на града – Николай Мелемов заяви за „Фокус“, че по случая е образувано досъдебно производство и работи разследващ полицай.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян се е заела със случая, като е взела проби, за да установи причинителя на замърсяването. След приключване на проверките и установяване на проблема, ще бъдат взети мерки за зарибяването на реката.
Мелемов уточни, че мъртвата риба вече е извадена от реката. Той изрази надежда, че като се спре замърсителят, реката би трябвало да се изчисти. Според него е логично, както беше и при казуса при Девин, че зарибяването на река Черна трябва да се извърши от замърсителя на реката или поне да се плати от него.
Сигналът за мъртвата риба в реката е получен вчера сутринта (20 август), като веднага е сформиран екип от експерти и след обход в района на жилищния квартал „Петровица“ е установено наличието на умряла риба и миризма на канализационни битово-фекални води.
В района на реката няма промишлени предприятия, формиращи отпадъчни води, които да я заустват. Проверяват се дейностите по реализацията на втория воден цикъл на град Смолян в участъка, съвместно с община Смолян, като се извършва проверка и от органите на Министерството на вътрешните работи.
От РИОСВ-Смолян съобщиха, че е констатирано заустване на отпадъчни води с битово-фекален характер от канализационния колектор на град Смолян в река Черна. Оттам уточниха, че спрямо виновните лица ще бъдат предприети административно-наказателни мерки, включително има възможност за предприемането мерки по реда на Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети.
По случая е образувано досъдебно производство, потвърди и говорителят на Окръжна прокуратура – Смолян, прокурор Станчо Станчев.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст