ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Хинков: Исканията на синдикатите надвишават отпуснатите допълнително 30 млн. лева

“В края на втория месец от управлението ми сме постигнали увеличение на заплатите в Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) от порядъка на 22%, което никак не е малко, от гледна точка на желанието да влезем в 3% дефицит“, заяви пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Той подчерта, че предложенията на синдикат “Защита” за увеличаване на възнагражденията са били представени на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в “Здравеопазването”, но не са били одобрени. 

Припомняме, че в началото на месец август синдикатът предложи шофьорите на линейки да получат увеличение на заплатите си с 600 лв., фелдшерите – с 500 лв., лекарите – с 400 лева, а медицинските сестри – с 330 лева.

По думите му сумите, предложени от синдиката, нахвърлят предоставените допълнително 30 млн. лева от държания бюджет.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни, че основната брутна месечна заплата на шофьор в центровете за спешна медицинска помощ ще бъде 1500 лева, като средното увеличение е с 258 лева. Новият й размер влиза в сила от 1 август. 

Пенков допълни, че след договореното увеличение с 22% за работещите в спешната помощ, лекар с две специалности ще получава 3300 лева. 

Пенков съобщи, че тази есен се планират разговори по новия Колективен трудов договор, но, за да има компенсирани промени на заплатите, те трябва да се заложат още сега.

По-рано днес (21 август) от синдиката се събраха на протест с искане за справедливо разпределение на увеличените средства за спешната помощ (повече по темата ТУК).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст