ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия предупреди Дания и Нидерландия срещу предоставянето на Ф-16 на Украйна

зеленски фредериксен ф-16 дания украйна

Украйна ще може да използва обещаните Ф-16 само на собствена територия, заяви датският министър на отбраната

Русия осъди решението на Дания и Нидерландия да дарят изтребители Ф-16 на Украйна, като заяви, че този ход ще доведе до ескалация на конфликта, предаде Ройтерс.

Вчера Дания и Нидерландия обявиха, че ще предоставят на Украйна изтребители Ф-16, като се очаква първите шест да пристигнат към Нова година.

“Фактът, че Дания реши сега да дари 19 самолета Ф-16 на Украйна, води до ескалация на конфликта”, каза днес руският посланик Владимир Барбин в изявление, цитирано от датската новинарска агенция “Рицау”.

“Като се крие зад предположението, че Украйна сама трябва да определи условията за мир, Дания се стреми с действията и думите си да не остави на Украйна друг избор, освен да продължи военната конфронтация с Русия”, добави той.

Украйна ще може да използва обещаните от Дания и Нидерландия изтребители Ф-16 само на собствената си територия, заяви днес датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен.

“Даряваме оръжия, при условие че те ще бъдат използвани само за изтласкването на врага от територията на Украйна”, каза Елеман-Йенсен, цитиран от датската новинарска агенция Рицау.

“Това са условията, независимо дали става дума за танкове, бойни самолети или нещо друго”, категоричен бе датският министър.

Дания обеща да достави на Украйна общо 19 изтребителя. Нидерландия разполага общо с 42 изтребителя Ф-16, но все още не е заявила колко от тях ще даде на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски заяви, че изтребителите ще бъдат използвани за укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна и в помощ на контранастъплението срещу руските сили.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст