ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Слави Трифонов: Чак сега ли всички се сетиха за Нургюл?

Познавам това момиче. Нургюл Салимова. Два пъти ми е гостувала, защото тя от дете води битки по света в този толкова интелектуален спорт – шахмата. От дете се бие за България. Не, че сега е много възрастна, но от много малка печели партии шах в името на родината си. Само тя и нейният треньор. Това пише в профила си във “Фейсбук” лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов.

Публикуваме и останалата част от поста му без редакторска намеса:

И чак сега ли се сетиха всички? Даже телевизиите пратиха екипи в село Крепча, за да задават на жителите на Крепча невероятния въпрос – подкрепяте ли Нургюл?

Ами, да – подкрепят я, къде ще ходят? Тя като си е в България си живее там. Къде да живее? Село Крепча, родното място на най-големите шахматисти в света.

Вижте к’во, иронията настрана. Kато цяло е толкова хубаво, че подобни деца се раждат в България. Толкова е зареждащо, мотивиращо, стимулиращо, че подобно дете се е родило в България. Проблемът е, че то води само битка за родината си, а родината му – разбирай държавата, всъщност го е изоставила.

Сега се сещат политици, медии, федерации и дори не знаят тя за какво се бори в момента – за световна титла или за световна купа, защото това са две различни неща.

И тя днес не спечели световната купа, но спечели сърцата на всички българи, които се запознаха с нейната битка.

Ние сме тези, които можем да направим така, че държавата да мисли за своите граждани и да се грижи за своите таланти.

Моцарт се е родил в семейството на Леополд Моцарт в Залцбург, а Нургюл Салимова се е родила в семейството на Илхан Ибрямов в Крепча, но всъщност разлика между тях няма.

От името на всичките си колеги и целия ми екип поздравявам Нургюл Салимова за поредния й успех.

Ние вярваме, че това е само началото.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст