ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България подкрепя усилията на Турция за членство в ЕС, заяви Мария Габриел

Парламент среща ГЕРБ ДПС Мария Габриел

България подкрепя усилията на Турция за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместна пресконференция с турския ѝ колега Хакан Фидан в Анкара, предаде БТА. Габриел пристигна във вторник на посещение в турската столица. Вицепремиерът изтъкна, че като съседни държави и партньори в НАТО, България и Турция имат отговорност за съхраняване и поддържане на сигурността и стабилността в Черноморския регион. И добави, че по време на разговорите с Фидан са били обсъдени стратегически теми и такива, свързани с общ интерес.

България, като държава – членка на ЕС, подкрепя усилията на Анкара по нейния европейски път, посочи българският външен министър. Тя благодари на турските представители за това, че заедно ще се работи за популяризирането на добрите примери в рамките на европейския път на Турция, като даде за пример европейските университетски алианси в Турция, както и климатично неутралните интелигентни градове.

“Мисля, че заедно ще направим така, че положителните примери, добрите, успешните истории, заедно с усилията за още по-добро сътрудничество между България и Турция, да могат не само да бъдат видими за нас и за нашите граждани, а да достигнат до Европа и целия свят”, подчерта Мария Габриел.

“Благодаря за грижата за нашите сънародници. Сътрудничеството ни ще продължи и в тази посока. Отвъд стратегическите теми, отвъд големите промени, няма нищо по-силно от сътрудничеството между България и Турция, от човешкия контакт – people to people contact, който никога не може да бъде заменен. Във времето този контакт е устоял на изпитания. Да, изправени сме и сега пред предизвикателства, но доброто сътрудничество между България и Турция може да ги превърне във възможности”, каза още вицепремиерът. Тя благодари на Хакан Фидан за срещата в Анкара и го покани на посещение в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст