ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разработчикът на микропроцесори “Арм” подаде заявка за IPO в САЩ

Британският разработчик на микропроцесори „Арм“ /Arm/, собственост на японската компания Softbank, обяви, че е подал заявка за първично публично предлагане на борсата Nasdaq. Предлагането предстои в началото на септември и може да бъде най-голямото в САЩ поне от ноември 2021 г., когато производителят на електрически автомобили Rivian стана публична компания, според Financial Times.

Arm беше придобита от японската компания Softbank през 2016 г. за 32 млрд. долара. Според подадената заявка, Softbank възнамерява да продаде около 10 процента от акциите на Arm и очаква компанията да бъде оценена на 60-70 млрд. долара.

Микропроцесорите, разработени от британската компания, се използват в почти всички смартфони, а делът на Arm на този пазар надхвърля 99 процента. „Изчислихме, че приблизително 70 процента от световното население използва продукти на Arm architecture“, се казва в изявление на компанията.

Производителят пояснява още, че микропроцесорите, базирани на неговите технологии, заемат 49 процента от пазара, чийто обем миналата година надхвърли 200 млрд. долара.

В резултат на публичното предлага изпълнителният директор на Arm Рене Хаас ще получи парична награда от 20 млн. долара, както и 20 милиона долара в акции на компанията.

Междувременно финансовото представяне на Arm вече е разочароващо за инвеститорите. За фискалната година, приключила на 31 март, приходите на компанията са паднали с 1 процент до 2.7 милиарда долара. Нетната печалба е спаднала с 5 процента до 524 милиона долара.

В допълнение, компанията посочи в своята IPO-декларация, че е “особено уязвима към икономически и политически рискове”, засягащи Китай, най-големият пазар на смартфони в света. И този пазар представлява 24 процента от приходите на Arm.

„Арм Холдингс“ (Arm Holdings) е британска мултинационална компания в областта на проектирането на интегрални схеми и програмни средства с централен офис в Кеймбридж.

„Арм Холдингс“ се счита за пазарен лидер в областта на архитектурите за мобилни процесори, използвани в смартфони и таблети.

Фирмата „Арм Холдингс“ е основана през 1990 година като Advanced RISC Machines (ARM), съвместно предприятие между фирмите Acorn Computers, Apple Computer (сега Apple Inc.) and VLSI Technology.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст