ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След Германия и Норвегия е в стагнация

След цяла година на устойчив растеж, норвежкото стопанство изпадна в стагнация заради по-слабото потребление. Което показва, че богата на изкопаеми горива държава най-накрая усеща натиска на по-високата инфлация и растящите кредитни разходи. БВП на континенталната част на Норвегия, от който е изключен офшорния сектор, се е задържал без промяна през второто тримесечие спрямо първото когато отчете 0.2% ръст, съобщи статистическата служба на страната на 22 август. Анализатори, анкетирани от агенция “Блумбърг”, прогнозираха 0.1% увеличение на показателя, точно колкото предвиди през юни и “Норгес банк”.

Досега скандинавската държава стоеше доста по-стабилно от регионалните си партньори въпреки по-ниската покупателна способност на населението и растящите цени за обслужване на кредитите. Все пак, стагнацията до голяма степен отговаря на предвижданията на Норвежката централна банка и няма да попречи на очакваното увеличение на основната й лихва до 4.25% през септември, споделят експерти. По оценка на икономисти, основната причина за забавянето на растежа е охлаждането на индивидуалното потребление и на инвестициите за жилища заради коктейла от по-високи лихвени проценти и отрицателен реален ръст на заплатите.

Норвежката парична единица е вторият най-слабо представящ се член на паричните единици на Г-10 през тази година. В 12.04 ч. българско време тя се търгуваше за 10.5955 норв. крони за един щ. долар.

През второто тримесечие строителният сектор е имал най-голям отрицателен ефект за БВП в удловията на спад на жилищните инвестиции, съобщават статистиците. Освен покупките на коли, които са били изключително слаби в периода януари-март, през следващите три месеца е паднало и общото потребление на домакинствата.

БВП на континентална Норвегия ще нарасне с 1.2% през тази година и с 0.2% през идната, прогнозира през юни “Норгес банк”. Централните банкери са ревизирали определено нагоре очакванията си за увеличение на заплатите през 2024-а. И предвид по-високите трудови възнаграждения и ценова перспектива, още едно повишение на лихвените проценти през септември остава на масата, посочва в анализ за клиентите си главният икономист за Норвегия на “Свенска ханделсбанкен”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст