ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдът отхвърли иска на Сотир Цацаров срещу Кирил Петков

Парламент отчет ВСС Сотир Цацаров

Софийският районен съд отхвърли иска на бившия главен прокурор и бивш председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров срещу съпредседателя на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков, предаде БТА. Искът на Цацаров е заради медийно изказване на Петков. Според съда изказванията на Петков не са противоправни.

В началото на миналата година съпредседателят на ПП обяви, че допускът до секретна информация на Цацаров е бил отнет от ДАНС. Малко след това Цацаров подаде оставка като шеф на КПКОНПИ, твърдейки обаче, че оттеглянето му от поста няма нищо общо с отнетия допуск.

Искът е за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на личния и професионален авторитет, честта и достойнството, както и психологически и физически дискомфорт, притеснение, безпокойство и тревожност вследствие медийно изказване от 14 и 16 януари тази година на Кирил Петков, касаещо допуска до класифицирана информация на Цацаров, когато той беше шеф на КПКОНПИ.

“Не е противоправно поведението при изказани мнения с негативна оценка, пряко или косвено засягащи конкретно лице, когато името му се коментира или се предполага във връзка с обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие. Такива оценки не могат да ангажират отговорността на автора им за обезщетяване на причинени неимуществени вреди на адресата, ако не засягат достойнството на личността (т.е. ако не съставляват обида)”, се посочва в решението на съда.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст