ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За бирата, лятото и още нещо

Всеки втори българин над 18 години пие бира минимум веднъж седмично

Лятното слънце поддържа жаждата ни за живот, за наслада и разбира се – за глътка пиво. Актуални изследвания на Съюза на пивоварите в България (СПБ) показват, че и това лято бирата е най-предпочитаната напитка след бутилираните води. Всеки втори българин над 18 години пие бира минимум веднъж седмично, а всеки четвърти счита, че пивото е модерно питие, което при умерена консумация е част от здравословния начин на живот. При активните потребители това мнение се споделя от всеки трети. Също така 64% от тях твърдят, че бирата е подходящата за тях напитка.

През 2022 г. консумацията на пиво на глава от населението в България е 80 литра, от които 1 литър е безалкохолна бира.

Безспорно сега е сезонът на светлите и леки Pils, радлер и безалкохолни бири, достъпни в различни симфонии от вкусове и аромати.

Най-ранното писмено споменаване на бирата по нашите земи се среща през 5 век пр. н. е. в текстовете на древногръцкия историк Ксенофонт. Неслучайно славянската дума „пиво“ първоначално е означавала всяка напитка, докато стесни значението си до най-популярното днес след водата питие. По данни на НСИ, в типичния бирен сезон между месеците април и септември потреблението на бира от домакинствата у нас е от 7 до 8 литра. Най-често към халбите посягат мъжете и жените на възраст между 40 и 49 години.

Съвременното производство на пенливата напитка се базира както на традицията с натурални съставки – малц, хмел, вода и пивоварни дрожди, така и на съвременните достижения на науката. Този подход спомага не само за впечатляващото разнообразие от хиляди марки бири, но и за все по-целенасоченото създаване на специални безглутенови бири, пиво с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и други полезни вещества.

През последните пет години има над 200 научни публикации за положителния ефект от умерената консумация на бира. Науката разполага с доказателства от голям брой медицински проучвания и клинични изпитвания в тази посока. Така например се натрупват данни, че общото съдържание на полифеноли в пивото варира от 12 до 52 мг на 100 мл. Учените са категорични, че тези съединения имат антиоксидантно действие – неутрализират свободните радикали, забавят стареенето на клетките, оказват благотворно въздействие върху кожата,  подобряват метаболизма и пр.

Пивото обаче може да бъде част от здравословния начин на живот, само ако се консумира отговорно, подчертават всеки път от Съюза на пивоварите. ,,Умерена консумация“ при бирата означава до едно стандартно пиво от 500 мл дневно за жените и две за мъжете и то при алкохолно съдържание от 4 до 5 процента. За разлика от потребителите в някои западноевропейски страни, българите не предпочитат бирата с висок алкохолен градус. У нас пивото е социално питие, консумира се за удоволствие, за контакти с други хора и почти винаги с мезе, споделят от СПБ.

Според редица лекари, за да бъдат намалени негативните ефекти от прекомерната консумация на бира, се оформя и друг тренд в научноприложните предизвикателства – търсене на все повече технологични решения за създаване на пиво с нискоалкохолно и безалкохолно съдържание. ,,Задължително условие за този тип бири е да са съхранени функционалните качества на полифенолния състав, а вкусовите им качества да са близки до тези на алкохолсъдържащите аналози. По този начин ще се задоволяват съвременните изисквания, предпочитания и повишения интерес към здравословния начин на живот на милионите фенове на кехлибарената напитка“, обяснява известният диетолог проф. д-р Донка Байкова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст