ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руски дронове унищожиха 13 000 тона зърно в украинско пристанище на Дунав

зърно

При руска атака с военни дронове срещу украинския пристанищен град Измаил, намиращ се на река Дунав, през изминалата нощ са унищожени 13 000 тона зърно, съобщи вицепремиерът на Украйна Олександър Кубраков, предаде Ройетерс.

Експортният капацитет на пристанище Измаил е ограничен с 15 процента вследствие на среднощните руски удари, обяви Кубраков в “Телеграм”. “Русия систематично нанася удари срещу силози и складове, за да спре износа на селскостопански продукти”, посочва украинският вицепремиер.

Река Дунав се превърна в основeн маршрут на Украйна за износ на зърно след пропадането на сделката, която трябваше да помогне за справяне с глобалната продоволствена криза, а Измаил е главното вътрешно пристанище на Украйна по Дунав, която бележи границата с Румъния.

Зърнените съоръжения в района на Одеса също бяха подложени на обстрел в осмата вълна от атаки срещу украинската пристанищна инфраструктура, откакто Русия се оттегли от сделката, постигната с посредничеството на ООН миналия месец, която позволи на Киев да превозва зърното си през Черно море.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст