Българите са пътували най-много из страната през второто тримесечие

Велико Търново

През второто тримесечие расте броят на българските граждани (на възраст 15 и повече навършени години) са пътували като туристи (включват се пътувания с лични и професионални цели). Общо 1 172 400 човека са направили това при 1 011 000 през първото тримесечие. Хубавото време ги прави по-смели да поглеждат извън дома и града, в който живеят.  Преобладаващата част от българите – 79.2%, са пътешествали само в страната, 16.7% – само в чужбина, а 4.1% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на миналата година общият брой на пътувалите нараства, отчитат от Националния статистически институт.

Най-много са пътували българите на възраст между 45 и 64 години – общо 476 300 човека. Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок (85.4%) е при тези на възраст 65 и повече години – за тях това е било най-достъпно като цена. Делът на пътувалите в чужбина българи на възраст между 25 и 44 години е най-голям в сравнение с останалите групи. И това е логично, тъй като много от тях учат или работят извън България.

Най-много туристически пътувания както в страната (45.9%), така и в чужбина (72%) са били с цел „почивка и екскурзия“. Следващата група са посещенията близки. Най-малко са пътуванията с професионална цел (командировки, сключване на сделки, участие в конференции, конгреси и други).

В пандемичните години българите се научиха самостоятелни да организират пътуванията си. Като такива са били регистрирани 1 429 700 от тях, или 89.1% от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 93.6%, а на тези в чужбина – 64.5 на сто.

В структурата на разходите по видове с най-голям относителен дял както в страната, така и в чужбина са тези за храна – съответно по 41 и 33.6 процента. Настаняването в страната е по-скъпо, докато в чужбина по-високи пса били цените на транспорта.  

Средният разход при пътуване с лична цел на едно лице е 226.21 лв. в страната и 822.44 лв. в чужбина. През второто тримесечие са били необходими повече пари за пътуване спрямо периода между януари-март.

Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 263.79 лв. в страната и 1203.39 лв. в чужбина. Тези суми са били по-високи спрямо първото тримесечие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст