ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Възобновиха част от корабния трафик през Дарданелите

Днес, 24 август, движението на кораби беше възобновено в едната посока през Дарданелите в Турция, съобщи турският министърът на горите Ибрахим Юмакли, цитиран от „Ройтерс“
Проливът, който свързва Егейско и Черно море, е основен корабен маршрут за превозване на стоки като петрол и зърнени храни.
Повече от 150 кораба бяха спрени на северния и южния вход на Дарданелите снощи, 23 август, за да позволят на хеликоптери и самолети да загребват вода, за да потушат пламъците.
„Овладяхме пожара преди да минат 48 часа. Утешаващ факт е, че няма жертви“, коментира министърът.
Въздушните превозни средства ще продължат с работата си и през днешния ден, а корабният трафик в Дарданелите е възобновен в едната посока, допълни той, без да уточнява в коя.
Агенцията за корабоплаване „Tribeca“ съобщи, че корабите, пътуващи на север, ще имат право да преминават през Дарданелите след 8.00 часа в четвъртък.
Хеликоптери и противопожарни автомобили се бориха след смрачаване снощи, за да овладеят пожара и корабният трафик беше възобновен за няколко часа, преди да бъде спрян отново малко след полунощ.
Повече от 1200 души от 11 села са били евакуирани заради пожара, който избухна в провинция Чанаккале във вторник и беше раздухван от силните ветрове.
Около 90 души са ранени заради пожара, засегнал 4080 хектара, включително гори и земеделски земи, съобщиха властите. За щастие няма данни за смъртни случаи.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст