Гвоздейков заяви, че страната ни не дължи пари за прекратената концесия на “Росенец”

Държавата поема контрола над пристанищния терминал “Росенец” край Бургас. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пристигна на място, за да се запознае с процеса по предаване на терминала за управление от държавата.

Процесът по прехвърлянето на контрола на нефтения терминал от руската компания “Лукойл” на държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура” започна в понеделник (21 август).

Няма да има сътресения с цената на горивата. Тя се определя от борсовата цена на нефтените продукти и прехвърлянето на концесията няма как да им повлияе“, заяви Гвоздейков, добавяйки, че държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура” вече е вписано като пристанищен оператор на “Росенец”.

В преговорите с “Лукойл” до дни се очаква да се постигне споразумение за съвместно ползване на данъчния склад, стана ясно още от думите на министъра. “Към този етап няма проблеми, процесът върви гладко и в добър диалог. Всички знаем, че това е решението и то не може да бъде променено по никакъв начин. В следващите месеци предстои да бъде изработен анализ със службите за сигурност и митниците, който е свързан със сигурността на обекта”, обясни още Гвоздейков.

Министърът още веднъж напомни, че регламентът ясно казва, че държавата не дължи обезщетение на “Лукойл”, а тяхно право е да си търсят правата по съответния ред, ако решат.

Той каза, че назначения от него екип, работи за това процедурата да приключи по-бързо от зададения срок от 30 дни.

Припомняме, че преди лятната ваканция на парламента ГЕРБ-СДС, “Продължаваме Промяната – Демократична България” и ДПС внесоха предложение за неговото предсрочно прекратяване.

Съветът по сигурността към Министерския съвет вече обсъди потенциалните ефекти при предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в “Лукойл Нефтохим Бургас“. В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 година.

От Министерството на транспорта и съобщенията уточняват, че процедурата по прехвърляне на терминала към държавата е започнала. Водят се и разговори между Държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура“ и “Лукойл Нефтохим Бургас“ АД по прехвърляне на оперативния контрол върху пристанищния терминал. Заедно с това Изпълнителната агенция “Морска администрация“ е издала заповед за заличаване на “Лукойл Нефтохим Бургас“ от Регистъра на пристанищните оператори. Вместо компанията предстои да бъде вписана “Пристанищна инфраструктура“, която ще извършва пристанищните услуги на терминала.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст