ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 24 август 2023 г.

Гвоздейков заяви, че страната ни не дължи пари за прекратената концесия на “Росенец”

Държавата поема контрола над пристанищния терминал “Росенец” край Бургас. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пристигна на място, за да се запознае с процеса по предаване на терминала за управление от държавата. Процесът по прехвърлянето на контрола на нефтения терминал от руската компания “Лукойл” на държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура” започна в понеделник (21 август).

СГП прекрати за втори път т.нар. дело “Чекмеджегейт”

За втори път Софийската градска прокуратура прекрати разследването за разпространените преди три години снимки с пачки и кюлчета, за които се твърдеше че са направени в дома на бившия премиер Бойко Борисов. Първия път разследването беше прекратено този май, но постановлението за това беше отменено от Софийската апелативна прокуратура, която даде на Градската указания за извършването на допълнителни действия по разследването.

Огризките от приватизацията продължават да напомнят за себе си

Последиците от безумствата, сътворени по време на приватизацията, продължават да напомнят за себе си и до днес. Мине не мине някоя и друга година и към картината на разграбеното и ликвидирано бивше национално стопанство някой добави нов щрих. През седмицато на търг бяха предложени част от активите на скандално известния (навремето, разбира се) завод “Ремотекс-Раднево”, чиято дейност беше главно ремонт на оборудването на държавните “Мини Марица-изток”.

И другите крадат от еврофондовете, но не толкова безсрамно

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) настоя в сряда (23 август) България да върне предоставените ѝ 38 млн. евро по одобрен жп проект, а останалите 92 млн. евро да не ни се дават изобщо! Проектът е за модернизацията на жп линията между Костенец и Септември, която е част от т. нар. железопътна магистрала “Тракия” – от София до Бургас. Проектът е финансиран от Кохезионния фонд на ЕС по оперативна програма “Транспорт 2014 – 2020 г.”, а безвъзмездна помощ е в размер на 111 млн. евро.

БРИКС попълва редиците си с още шест члена от 1 януари 2024-а

БРИКС

Най-големите развиващи се стопанства от групата на БРИКС са поканили шест нации в редиците си: Саудитска Арабия, Иран, Египет, Аржентина, Етиопия и Обединените арабски емирства, в опит даувеличат глобалното си присъствие и влияние. На съвещанието си на високо равнище в Йоханесбург (което се състоя от 22 до 24 август) лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка са одобрили разширението, което влиза в сила на 1 януари 2024 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст