ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Подготвя се график за поетапен преход на рафинерията на „Лукойл“ към неруски петрол

Съвет по сигурността в Министерския съвет

В Министерския съвет ще бъде създадена експертна работна група, която ще координира всички необходими дейности от страна на държавата за осигуряване на поетапен преход на рафинерията в Бургас към преработката на неруски петрол. За целта ще се подготви конкретен времеви график.

В четвъртък Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди потенциалните рискове при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас“. Те са отразени в анализи и доклади на Министерството на икономиката и индустрията, съвместно с министерствата на финансите и на транспорта, на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“. Членовете на Съвета формулираха конкретни мерки за намаляване на рисковете, които ще бъдат предложени за обсъждане на Министерския съвет. Правителството ще ги разгледа на закрито заседание.

В средата на 2022 година Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и ДПС внесоха предложение за неговото предсрочно прекратяване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст