ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Норвегия ще дари на Украйна изтребители Ф-16

Норвегия знаме

Русия прехвана норвежки военен самолет над Баренцово море

Норвегия е решила да дари на Украйна бойни самолети Ф-16 (F-16), съобщи норвежката телевизия ТеВе2, цитирайки неназовани източници, предаде Ройтерс.

Телевизията не уточни колко самолета ще бъдат предоставени. Норвежкото министерство на външните работи не е отговорило веднага на запитване за коментар, предаде БТА.

Ако информацията бъде потвърдена, Норвегия ще стане третата страна след Нидерландия и Дания, обявила, че ще предостави на Украйна изтребители Ф-16.

Норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре, който днес се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, обяви че страната му ще дари на Украйна противовъздушни ракети и оборудване за разчистване на мини, но не спомена нищо за изтребители Ф-16.

В дарението са включени ракети за системата ИРИС-Т (IRIS-T), преносими комплекти за създаване на коридори през минни полета, както и оборудване за ремонт на критична електрическа инфраструктура, се казва в изявление на норвежкото правителство.

“Подкрепата за противовъздушната отбрана е решителна, за да се попречи на Русия да установи контрол над въздушното пространство и по този начин тя е спестила значителни страдания на цивилното население, както и военни загуби”, се добавя в изявлението.

Правителството посочва и че ракетите могат да бъдат изстрелвани от дарени от Швеция пускови установки.

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че е вдигнало по тревога изтребител МиГ-31, който прехванал норвежки военен самолет над Баренцово море, близо до арктическата граница между двете страни.

Това е вторият подобен случай в рамките на два дни и третият този месец.

В изявление на руското министерство на отбраната се казва, че норвежкият самолет е наближил руското въздушно пространство, но веднага се отдалечил вследствие на приближаването на руския изтребител.

Отношенията между Русия и Норвегия, която членува в НАТО и има арктическа граница с Русия, се влошават, откакто руските сили нахлуха в Украйна на 24 февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.

Предишните два случая, при които руското министерство на отбраната съобщи за прехващането на норвежки самолет, бяха съответно вчера и на 14 август.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст