Оборотът в сектор “Транспорт, складиране и пощи” намалява през второто тримесечие

Камиони (тирове) на паркинг

През второто тримесечие оборотът за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ намалява с 3.9 процента в сравнение с периода между януари и март. Данните са предварителни и сезонно изгладени, посочват от Националния статистически институт. През първото тримесечие оборотът растеше с 1.2 процента.

Най-голямо намаление между април и юни е регистрирано в оборота при „Въздушен транспорт“ – с 9.5 на сто, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ – с 4.9 на сто. Проблемът е с по-високите цени на горивата, както и забавения растеж на икономиката на Европейския съюз, която е най-големият търговски партньор на страната ни. Войната в Украйна също “съкрати” част от маршрутите на транспортните ни фирми.

Всъщност намаление в оборота има при всички сегменти от сектора – и сухопътен, и воден транспорт, както и при пощенските и куриерски услуги, но при тях спадът е най-малък (с 1.1%). Принос за това има растежът на електронната търговия и активността на българите в този търговски канал. Чрез него всеки може да стане търговец и купувач, а чрез куриерските фирми стоките кръстоват цялата страна.

Оборотът за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ продължава да нараства. През второто тримесечие само с 3.1 процента спрямо периода януари-март, когато имаше нарастване с 6 процента. Най-голямо увеличение е отчетено при „Издателска дейност“ (11.4%) и „Информационни услуги“ (8.6%).

Принос за растежа на оборота имат всички сегменти от сектора, тъй като са плюс.

Другите бизнес услуги също се развиват добре.

Оборотът в различните сегменти от сектора расте в края на юни. И през първото тримесечие имаше увеличение по този показател, с изключение на „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“.

Съществен ръст в периода между април и юни спрямо първото тримесечие е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ – с 68.9 на сто, и „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ – с 20.5 процента. Това изглежда логично предвид факта, че пролетта времето беше благоприятно за пътуване и за различни строителни дейности. Тогава се планират и летните почивки.

Намаление е отчетено единствено в оборота при „Дейности по почистване“ и „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“. Това е следствие от промените в начина на работа в компаниите. Някои фирми намаляват наетите офис площи, дистанционната работа изнесе част от служителите от служебните помещения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст