Отвориха офертите за нови радари за армията

В Министерството на отбраната отвориха офертите за нови радари за армията. Пет компании участват в надпреварата. А очакванията са, ако до края та годината бъде сключен договор, радарите да бъдат доставени в края на 2025 г.

Очакванията за 2025-та година съвпадат и с годината, в която се очакват първите три изтребителя Ф-16. Всъщност от МО обясняват, че доставката на радарите е важна част от работата на изтребителите.

400 милиона лева е цената на радарите. Но с уговорката, че това е цената отпреди години. Затова пред ръководителя на работната група и на началника на Щаба на Военновъздушните сили полковник Димитър Георгиев сега стои предизвикателството да прецени дали предложенията на фирмите се събират в цената и дали за тази цена България би получила нужните способности с новите радари. 

„Локхийд Мартин“ (САЩ), „Леонардо“ (Италия), „Елта“ (Израел), „Индра“ (Испания), „Талес“ (Франция) са отговорили на изпратеното от Министерството на отбраната искане за предложение. Това са пет от осемте компании, до които страната ни е изпратила питане за информация. Очакванията на военните бяха новите радари да са в армията в периода 2023–2024 г. А целта  –  армията да замени наличните системи от 70-те и 80-те години, които не могат повече да се поддържат. 

Представителите и на петте фирми посочиха предимствата на своите оферти. Част от тях наблегнаха на това, че са партньори в НАТО. Всъщност към този проект за нови радари фирми отдавна проявяват интерес. България иска да купи седем радара – пет за далечно откриване и две за близко. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст