Скритият дълг на регионите заплашва финансовата стабилност на Китай

Дилър се чуди на възхода на българските облигации.

Китайският финансов портал Caixin съобщава за заплахата за китайската икономика поради нарастващия “скрит дълг” на местните власти. Според експерти, повечето фирми, създадени от общините, нямат средства да погасят задълженията си. 

Според проучване на швейцарската банка UBS повече от 80 процента от финансовите структури, създадени от китайските местни власти, нямат достатъчно средства, за да плащат лихви по дълговете. Тези фирми отпускат кредити за реализиране на инфраструктурни проекти. 

Обемът на неотчетените дългови задължения на местните администрации в Китай се оценява на трилиони долари. Експертите на МВФ ги оценяват на 4.5-10 трилиона долара. 

Според китайското министерство на финансите, официалният дълг на общините е 5.1 трилиона долара. Реалният мащаб на проблема обаче е много по-широк. Редица региони вече са изправени пред недостиг на средства за обслужване на дълговете и изплащане на заплати на държавни служители. Експерти предупреждават, че ситуацията заплашва финансовата стабилност на цялата страна. За да реши проблема, Китай трябва да преструктурира дълговете си и да реформира бюджетните отношения между центъра и регионите, обобщава Caixin. 

В началото на август на китайските икономисти беше забранено да говорят за проблемите. 

По-рано в САЩ обявиха “залеза” на 40-годишния икономически бум в Китай. Този растеж на азиатския гигант, продължил 40 години, рязко се забави и рискува да се превърне в продължителна стагнация поради дългово бреме и разрушаване на отношенията със Запада. Това пише американският вестник The Wall Street Journal. „40-годишният бум в Китай приключи“, се казва в статията. Според авторите на статията, икономическият модел, извел КНР от бедност до статута на велика сила, се е оказал разбит и навсякъде има признаци на катастрофа. Изданието посочва, че китайската икономика е изправена пред неблагоприятна демографска ситуация и “разширяваща се пропаст” със САЩ и техните партньори, което заплашва чуждестранните инвестиции в страната. „Това може да е не просто период на икономическа слабост, а краят на една дълга ера“, се казва в статията. 

Международният валутен фонд прогнозира, че растежът на БВП на Китай се очаква да бъде под 4 процента в близко бъдеще, по-малко от половината от темпа му през последните четиридесет години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст