ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Този път Трактора не успя да отвърне на удара…

Алексей Петров

Помните ли го онзи виц от средата на 70-те години, когато Китай воюваше със Съветския съюз, но ние – в Европа – нищо не знаехме по въпроса?

Даааа, вицът е кратък, но за сметка на това – съдържателен: “Ескадрила китайски изтребители нападнаха два невинно орящи съветски трактора с ракети, картечници и бомби. Тракторите не се огънаха пред агресията, отвърнаха на огъня и…. отлетяха!”

С житието и битието на покойния вече Алексей Петров се случва нещо подобно. Около 35 години всички знаят за какво става дума, но никой по никакъв начин не се е разграничил от това знаене така, както би трябвало да се разграничи.

Днес – час и половина след погребението му, същата работа. Мутренските времена се завръщали; мутрите никога не са си тръгвали от властта; мутрите били създадени от “Държавна сигурност”; Бойко Борисов все още бил кретен, щото имал общо минало с Алексей Петров…

И тъй нататък, и тъй нататък докато… драгият читател се загуби в интерпретациите и отърве завинаги логическата връзка между мрачното ни посттоталитарно минало и все още мъглявото европейско бъдеще.

Да, прескачаме всичко онова, което стана известно – за кой ли път – след фаталната разходка в полите на Витоша преди седмица. И припомняме няколко други подробности от пейзажа, които всички останали някак старателно заобикалят.

Първо – по силата на каква логика т. нар. мутра Алексей Петров от 20 години е фактор в българската политика не като нещо друго, а като… най-официален представител на работодателска организация, участничка в “тричленката” и като такава – имаща право да праща свои представители в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт?

Няма грешка – през 2004 г. точно този двубой беше в окото на медийната буря: Алексей Петров – представител на Съюза за стопанска инициатива, срещу Иво Прокопиев – представител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

И къде точно дрема тогава (а и защо) Бойко Борисов, след като в качеството си на главен секретар на МВР вече мрази Алексей Петров – като бивша барета, но все още не е заобичал Иво Прокопиев – като важен играч на “Глобална България”?

Никой не знае, защото… не иска и да научи.

По същата логика, по която днес всички десни нормотворци искат да затрият държавното обвинение заради измислената недосегаемост на главния прокурор, но никой не ще да каже откъде тръгна тази история и как тя също се оказа свързана с Алексей Петров.

За паметливите е просто – убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, екзекуцията на военния прокурор Николай Колев, измисленото самоубийство на психолога на баретите Владимир Димов, “тракторския” слугинаж на тогавашния главен прокурор Никола Филчев и шефа на баретите Филко Славов…

Върхът на сладоледа обаче е Асоциацията за гражданска самозащита, регистрирана от Алексей Петров, Валентин Моллов, Петьо Блъсков и Томо Борисов

година и половина преди появата на същинските мутри.

Е, няма грешка. Това се случва през 1992 г. и е толкоз отдавна, че никой вече не помни каква е връзката на Алексей Петров и съдружниците му по самозащита с “Първа частна банка”; защо той поне три пъти беше обвиняем и подсъдим за един и същи рекет срещу един и същи човек; като как така двама главни прокурори се провалиха в кампаниите си срещу него, пък третият изобщо не пожела да се занимава с “казуса”…

Е, и още пресни спомени можем да разархивираме…

Да речем – аферата “Хранков” – заради която главният прокурор стана за смях, а Алексей Петров завинаги доказа лоялността и необятните си възможности пред Мосад и Шин Бет.

Или внезапната смърт на Пиер Жиралди – съпруг на златното ни момиче Лили Игнатова, която “обзаведе” Алексей Петров с 10-15-годишния кетеринг на БГА “Балкан”.

Всъщност, това е четвърта стрелба срещу Алексей Петров, но и този факт е някак удобен за пропускане.

Става въпрос за началото на 90-те години на миналия век, за новия хотел “Хранков” в полите на Витоша, за Киро Японеца, за уж нелеп инцидент на пияна глава…

Дрън-дрън. Точно тогава, въпросният Киро започва да работи с “едни хора”, които по-късно ще го превърнат в основен инвеститор на строителя Росен Плевнелиев. А дали по това време Трактора вече се е саморазправил с “Винената царица” и е започнал да “осребрява” връзките си с фалираната “Първа частна банка” – по системата дълг срещу собственост – един Господ знае, за разлика от Татарчев, Филчев, Велчев и Цацаров…

Чудно защо ли?

Хич не е. И никога не е било.

Кога и защо беше пребит собственикът на “Фрог нюз” Огнян Стефанов? А какво обещаха всички компетентни инстанции, начело с тогавашния ни президент Георги Първанов?

Мутренските времена се били връщали…

Никога не е имало мутренски времена. Всичко е било имитация, пунт и пластика, дето му викахме навремето.

Силовите групировки бяха създадени за да разкатаят фамилията на зараждащата се независима средна класа. И да я подчинят на новия повелител, който и да е той.

Задай въпроса “Глобална България” и открий поне 10 отговора през последните 15-20 години…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст