UNIQA Group и RBI продават руското си дъщерно дружество “Райфайзен Живот”

райфайзенбанк

Австрийската банкова група Raiffeisen Bank International (RBI) продава 25 процента дял в руската си дъщерна компания Raiffeisen Life Insurance Company. Също така австрийската застрахователна компания UNIQA Insurance Group продава своя дял от 75 процента в “Райфайзен Живот”, става ясно от финансовия отчет на групата за първото полугодие на тази година. Според съобщението на компанията, RBI и UNIQA са постигнали споразумение да продадат дяловете си в “Райфайзен Живот” на руската застрахователна компания “Ренесанс Живот”.

Сделката все още не е одобрена официално. Сумата на сделката не е посочена.

Членът на борда на UNIQA Волфганг Киндл, цитиран в прессъобщение, отбелязва, че компанията на практика е спряла нови бизнес операции в Русия и също така е отказала по-нататъшни инвестиции. „Работейки заедно с нашия партньор “Райфайзенбанк” през миналата година разгледахме всички налични опции. Сега правим последната логична стъпка, като продаваме нашето руско дъщерно дружество, което представлява по-малко от 1 процент от приходите на групата и следователно играе второстепенна роля в нашето портфолио. Това означава, че напускаме Русия“, казва той.

От пресслужбата на Renaissance Life са коментирали за Frank Media, че са “заинтересовани от придобивания на компании на руския застрахователен пазар, които създават допълнителна стойност за нашите акционери”. Оттам обаче не са коментирали информацията за горепосочената сделка, тъй като “все още не е приключила”.

През март Европейската централна банка поиска Raiffeisen Bank International да затвори бизнеса си в Русия. Групата се зарече да ограничи бизнес дейността си в страната и обяви планове да продаде руското подразделение или да го премахне от структурата на групата. През май Reuters, позовавайки се на източници, съобщи за плановете на Raiffeisen Bank International да прехвърли руския си филиал Raiffeisenbank на акционерите.

В началото на август ръководителят на Raiffeisen Bank International Йохан Щробл обяви промяна във времето на заминаването си от Русия. Разпределението на руския бизнес беше отложено за декември. По-рано планът беше за осъществяване около края на септември. Според ръководителя на австрийската група, сега е на етап “неформално проучване на възможността за одобрение” от руските власти на решението на компанията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст