ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Васил Божков обяви, че днес се прибира в България

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков обяви, че днес се прибира в България. През последните години той се укриваше в Дубай. “Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30. #БъдетеЗдрави”, написа той във Фейсбук. Постът му е придружен от негово селфи в самолет.

Срещу Божков има повдигнати 19 обвинения. Основните са, че от януари 2014 г. е ръководил престъпна група за принуда, изнудване, длъжностни престъпления, пране на пари и търговия с влияние, опит за подкуп. В средата на миналата година той бе санкциониран по глобалния закон “Магнитски”, защото е подкупвал държавни служители, а и настоящ политически лидер.

През април 2022 година прокуратурата изпрати молба за правна помощ до Министерството на правосъдието за разпит на бизнесмена. С него Софийската градска прокуратура поиска Божков да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка по делото за изнудване. Разследването е срещу бившия премиер Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър, Владислав Горанов – също санкциониран по “Магнитски”, но през 2023 година, заради което Борисов се отрече от него. Тримата бяха задържани през март 2022 година заради твърденията на Божков, че е платил над 60 милиона лева подкупи, тъй като е бил изнудван заради хазартния си бизнес. Още на следващата сутрин Борисов, Арнаудова и Горанов бяха освободени от прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, а обвинения не им бяха повдигнати. По-късно съдът обяви арестите им за се незаконни.

През май тази година свой принос в развоя на скандала около войната между тогава още главен прокурор Иван Гешев, неговия заместник Борислав Сарафов (сегашен изпълняващ длъжността главен прокурор) и бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов даде Божков, който има стари сметки както с Гешев, така и с Борисов. “Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел”, написа тогава във Фейсбук Божков.

По обвиненията на хазартния бос са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена е и молба за екстрадицията му до Обединените арабски емирства, както и още четири молби за правна помощ. Последната – да се яви пред българските разследващи, е от този януари.

След бягството му в Дубай, българската прокуратура, ръководена от Иван Гешев, така и не изпрати прокурори там, за да разпитат Божков, нито пък в крайна сметка предприе мерки за осъществяване на разпит по видеоконферентна връзка, каквато е общоприетата практика в Европа.

През март 2023 година стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) ще тълкува собствените си актове в полза на бизнесмена, с които отрича правото на държавата да търси вземанията си от хазартния му бизнес. Тълкувателното дело бе образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев, който сочи две решения на ВАС, с които бяха прогласени за нищожни издадени актове за публични държавни вземания срещу две от хазартните дружества на Божков. С тях са установени за дължими налози в общ размер на повече от 355 млн. лв., които никой не вярва че ще бъдат събрани.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст