ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гущери – безброй, опашки – безкрай

лесбос мигранти бежанци

„Шенгенската система като цяло не функционира, затова не сме отворени към разширяването ѝ. Вече има проверки на границите, но системата като цяло не работи и в този момент не е подходящо разширяването на Шенгенското пространство!”

Оценката е на австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер и беше дадена на съвместна пресконференция във Виена с румънския му колега Каталин Предою. Който пък съвсем ни тури на мястото със същата доза деликатност – без да споменава поименно България.

“Австрия не с Румъния има проблем. Румънските полицаи си вършат работата и сме готови да продължим тази работа заедно. Нашата амбиция като министерство е да направим от Румъния модел, стандарт за защита на границите”, отсече Предою.

Понеже с румънците го караме добросъседски, очакваме поредните изблици на гняв срещу австрийци и холандци, че ни правят кал за да решават вътрешнополитически проблеми. И че ще се провалят като нас, ако им пуснем свободно мигрантите на границата. Чуват се дори призиви за репресии срещу инвестициите им у нас, защото не можело само да се смуче без да се дава.

Представям си как подгонваме австрийските и холандските инвеститори, а Брюксел застава плътно зад нас, забравяйки чудовищната корупция, превърнала България в разграден двор с мафиотско беззаконие.

Налудничаво, нали?

Кой организира трафика на мигрантите у нас – не питайте. Защо няма действия срещу босовете по високите властови етажи преди някой от тях да бъди застрелян – също.  

Иначе МВР-то ни прави, каквото може. Или родната полиция ни пази както си знае…

Завчера разбрахме от новия министър, че за провала в последните две години бил виновен главният секретар Петър Тодоров. Откакто назначеният от президента Радев шеф на професионалното ръководство заел поста, всичко тръгнало надолу. Шестима загинали полицейски служители, свирепи битови убийства, тайно завръщане и смърт на брат Галев, покушение срещу Къро, бягство на Пепи Еврото, а сега и Алексей Петров.

А какви главни секретари имаше едно време силовото ведомство. Всъщност само един и втори като него няма – с черна капела, кожено манто и силова визия. И тогава престъпността вилнееше, но усещането беше че вилнее контролирано. Така си и остана до ден-днешен, но за разлика от сегашния главен секретар онзи не беше уволнен, а стана премиер и несменяем партиен лидер.

Във всеки случай ситуацията е не само чудновата, а направо психиатрична. Едни назначени от Радев бивши министри и шефове на служби разчистват други предложени от самите тях и назначени също от Радев главни секретари и полицейски началници. След което космосът продължава да пречат на кривата безотговорност, но пък гърмят предизборно бушони.

Ако перифразираме австрийския вътрешен министър: „Българската  система като цяло не работи, затова не сме отворени към приемането ѝ.”

А ако перифразираме румънския: “Проблемът е България, чиято полиция не си върши работата, нито властите имат  амбиция да го прави”.

Нещо неясно?!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст