ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доверието в кабинета е 20%, Габриел е по-харесвана от Денков

“С 20% доверие се ползва кабинетът, като това не е висока стартова позиция, за който и да било кабинет, но от друга страна трябва да се имат предвид обстоятелствата, при които се случи това политическо развитие. А именно изключително високо политическо напрежение.“ Така социологът Добромир Живков коментира новото изследване на „Маркет ЛИНКС“. Националното проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. Проведено е сред 1012 лица над 18-годиншна възраст в страната, в периода 11 – 18 август 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Правителството за момента успява да поддържа макар и не високото ниво, с което стартира. Наблюдава се и успокоение у обществото. Намаляват хората, които казват, че държавата не се развива в правилната посока. Доверието в институциите също бележи леко повишение – от 9% вече имаме 11% по-висок рейтинг на Народното събрание.

Снимка: bTV

“Все пак парламентът работи и има перспектива да продължава да работи. Българите започват да виждат как институциите се задвижват и изпълняват своите функции макар с все още налични сериозни дефицити в много области“, каза още Живков.

На ниво доверие към личности президентът Румен Радев запазва позициите си.

Снимка: bTV

“Има специфики и нюанси. По настоящем президентът се движи около един паритет, условно казано. Тоест едно разделение в обществото има за неговата оценка. Трябва да припомним, че това е много различна картина от тази, която наблюдавахме около избирането на президента, когато отново имаше резултати от над 50%. В този смисъл такъв един обществен консенсус по одобрението на президента изглежда изгубен. Държавният глава сред едни печели, но сред други губи. Той провокира някакъв вид поляризация, която изглежда започва да влияе доста по-сериозно“, смята социологът.

Двете фигури в новия тандем – Габриел-Денковм, стоят от относително еднакво. “Видимо е предимството на Мария Габриел, а това също е малко или много сигнал за това търсене на позитивно развитие в българската политическа среда“, обясни Живков. Няма голяма разлика при доверието при другите политически личности.

Снимка: bTV

След съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков виждаме в подредбата лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, следван от лидера на БСП Корнелия Нинова и от съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов. 

Снимка: bTV

Според социолога обществото започва да приема коалицията, която ни управлява. “Въпросът е какво ще се случи на местните избори. Иначе като цяло напрежението сякаш спада, защото се вижда, че започват да се постигат резултати макар и в отделни области“, отчете той.

Според проучването едва ли ще се говори за предсрочни избори преди местния вот. Нагласите за предсрочни избори на различните партии не са се променили много. 

Снимка: bTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст