Женевското езеро – пълно с микропластмаса

Женевското езеро, сгушено в подножието на Алпите, се смяташе от години за почти девствен воден обект, но нови изследвания установиха, че нивата на замърсяване с микропластмаса са толкова високи, колкото тези в световните океани, предава „Ройтерс“.

Езерото е с форма на полумесец и е най-голямото в Западна Европа със своите 580 квадратни километра. Намира се на границата между Франция и Швейцария и отчасти се захранва от алпийски ледници.

Как обаче се стига до тревожните данни за микропластмасата?
До тези наблюдения е стигнала организацията „Oceaneye“, базирана в Женева. Тя е с нестопанска цел и повече от десетилетие изследва моретата, като събира пластмасови фрагменти. В последно време тя се е насочила към места, които са без излаз на море.
„Сравнихме нивата с данните от океана и стигнахме до заключението, че замърсяването с микропластмаса на повърхността на езерото е от същия порядък“, заяви Паскал Хагман, основател и директор на „Oceaneye“.

Той добави, че традиционно хората си представят Лак Леман, както е другото му наименование, като голямо алпийско езеро с кристални води, но всъщност не е така.

Хагман призна, че се притеснява как с нарастващото потребление на пластмаса с течение на времето отпадъците, попадащи във водоснабдителните системи, ще стават все повече и повече.
„Виждаме, че кривата на растеж се покачва много бързо и ако не направим нещо, прогнозите ще са крайно песимистични”, поясни Паскал Хагман. Като положителна тенденция той отбеляза факта, че поне хората все повече осъзнават проблема. Когато започнал да работи по казуса преди 12 години и за първи път заговорил за пластмасовите фрагменти във водата, хората го помислили за луд, но сега вече си дават сметка за проблема.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст