ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заграждането на Паметника на Съветската армия по разпореждане на областния управител на София

Заграждения паметника на съветската армия

Заграждането на Паметника на Съветската армия се извършва със заповед на областния управител на София Вяра Тодева. Това заяви пред журналисти кметът на район “Средец” Трайчо Трайков.

Между него и Мая Манолова се зароди напрежение. Според Трайков паметникът е опасен и затова се налага да бъде ограден. На свой ред Манолова пък поиска заповедта, на база на която се поставят загражденията.

Заграждения паметника на съветската армия

Последва размяна на остри реплики от страна на Манолова към Трайков: “Вие подстрекавате към безредици. Вие сте позор. Вие сте подставено лице на Фандъкова”, заяви тя и попита гневно: “Христо Иванов нали беше за върховенство на закона, нали беше за върховенство на правото? Това ли е върховенството на правото? Този лист!? Даже не можем да обжалваме скица“.

Трайков от своя страна й отговори, че още през март е имало заповед за ограждането на МОЧА, но областният управител е отказал да го направи.

По думи на Манолова оградата е незаконна, а след нейното поставяне ще последва “бутане на паметника, което ние няма да позволим”.

В момента пред монумента има засилено полицейско присъствие. По-рано днес лидерът на партия “Възраждане” призова във “Фейсбук” профила си хората да отидат на паметника и да се противопоставят на ограждането му.

От “ЛЕВИЦАТА!” също се заканиха да се противопоставят на заграждането и демонтажа на паметника в съобщение до медиите, изпратено от “Изправи се България”, част от лявото обединение “ЛЕВИЦАТА!”.

Припомняме, че на 15 август бе съобщено, че достъпът до паметника в центъра на София ще бъде ограничен, тъй като съоръжението е опасно. Предписание за поставяне на строителна ограда и за демонтиране на опасните елементи от монумента е изпратено до областния управител на София Вяра Тодева от район “Средец”.

Около Паметника на Съветската армия бе организиран палатков лагер на “Левицата” на Мая Манолова с протестна цел, за да се спре евентуалното му демонтиране. В защитата на монумента се включиха и симпатизанти и членове на ръководството на БСП, а по-късно и на “Възраждане”.

Преди около две седмици районният кмет на “Средец“ Тайчо Трайков настояваше, че палатките и шатрите на защитниците на паметника трябва да бъдат премахнати. Мотивът му е, че съгласувателното писмо за акцията на защитниците на паметника, издадено от Столичната община, изрично забранява поставянето на “преместваеми обекти като шатри, палатки и други подобни”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст