ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лукашенко предупредил Пригожин да внимава, настоявал „Вагнер“ да остане в Беларус

Александър Лукашенко

Предупреждавах Евгений Пригожин да внимава и настоявах „Вагнер“ да остане в Беларус.” Това признал президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от “Ройтерс”.

Припомняме, че през юни руският президент Владимир Путин обеща „да смаже“ военния бунт на Пригожин, но часове по-късно бе постигната сделка. Тя даде възможност на Пригожин и на войниците от частната му армия “Вагнер” да отидат в Беларус.

Лукашенко твърди, че неколкократно е предупреждавал Пригожин за възможността да бъде извършено покушение. Въпреки това президентът не Беларус не допуска Владимир Путин да стои зад самолетната катастрофа, в която загина лидерът на „Вагнер“.

Той бе категоричен, че познава Путин. Според него руският президент е много премерен, спокоен и действа много внимателно дори за много по-маловажни неща от това. Ето защо той не може да си представи, че Путин стои зад подобно нещо, което, освен всичко друго, е извършено много непрофесионално.

Според Лукашенко „Вагнер“ ще продължи да действа, но на територията на Беларус.

“Украинска Правда” цитира Лукашенко, който в отговор на журналистически въпрос посочва, че не е поемал ангажимент за сигурността на Пригожин. Подобен въпрос дори не бил поставян. Факт е обаче, че той на два пъти си говорил с Пригожин за неговата сигурност.

“Първо, докато течаха преговорите, а силите на “Вагнер” маршируваха към Москва, аз му казах: “Женя, не знам дали осъзнаваш, но и ти, и твоите хора ще бъдете убити!“ А той – бесен, идващ направо от фронта, ми отговори: „По дяволите, нека ме убият!“ Тогава го попитах: „Женя, да ти пратя ли въже и сапун?“ А той ми отговори: „Не, не, не! Не искам да се случи по този начин. Искам да умра като герой.“

По думите на Лукашенко това е първият път, когато той си говорил с Пригожин за неговата сигурност. Вторият път бил, когато Пригожин и Дима Уткин, (също загинал при самолетната катастрофа – бел. ред.), заедно отишли при него. Тогава Лукашенко ги предупредил и двамата: „Внимавайте, момчета“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст