ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ООН поздрави България за адекватния отговор на мигрантския натиск

„През последните години мигрантският поток към България се засилва постоянно. Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) оценява високо адекватния отговор на страната ви срещу този сериозен натиск.“ 

С тези думи Седа Кузуджу, представител на ВКБООН в България, се обърна към министър-председателя акад. Николай Денков на среща днес (25 август). 

Тя поздрави страната ни за подкрепата, оказвана на украинските бежанци, търсещи спасение от войната. 

По време на разговора стана ясно, че близо една трета от украинците с временна закрила в България са високообразовани и имат желание да сертифицират езиковите си умения, което допълнително ще улесни интеграцията им на пазара на труда. Също така бе отбелязано, че все повече украински деца се записват в български училища. 

В този контекст от Комисариата изразяват готовност да окажат пълна подкрепа на България. Седа Кузуджу подчерта, че от началото на войната в Украйна те са удвоили партньорите, с които работят в страната ни.  

Премиерът подчерта желанието на България да продължи сътрудничеството и диалога с ВКБООН, включително на най-високо равнище. 

Той припомни, че през 2019 г., по време на Първия глобален форум за бежанците, България пое шест обещания, които успешно изпълнява за четвърта поредна година. 

Денков бе категоричен, че българското правителство, в сътрудничество с други заинтересовани страни, е готово да обсъди и одобри нови ангажименти, които ще бъдат обявени по време на Втория световен форум за бежанците през декември 2023 година. И добави, че кабинетът разчита на съдействието на офиса на ВКБООН в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст