ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тръмп се предаде на властите, по-късно беше пуснат под гаранция от 200 000 долара

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше арестуван за четвърти път в рамките на по-малко от шест месеца. Той се предаде на властите в Джорджия във връзка с обвинението срещу него, че се е опитал да отмени загубата си на изборите през 2020 година в същия щат. Задържаният плати гаранция от 200 000 долара, за да бъде освободен. Шерифската служба разпространи неговата снимка, на която той е облечен в син костюм с червена вратовръзка и е с намръщена физиономия.

Експрезидентът се предаде в затвора в окръг Фултън при засилени мерки за сигурност. Като прекара в него около 20 минути. Процедурата по арест в Джорджия е по-различна от предишните три в Ню Йорк, Маями и Вашингтон. Този път Тръмп беше сниман и регистриран, бяха му взети и пръстови отпечатъци.

Бившият американски държавен глава е изправен пред 13 криминални обвинения, включително рекет, за предполагаемите му опити да предотврати резултатите от изборите през 2020 г. в южния щат, който Джо Байдън спечели.

“Наистина вярвам, че това е много тъжен ден за Америка. Никога не трябваше да се случва. Ако оспорвате избори, трябва да сте способни да го направите. Смятах, че изборите са фалшифицирани, откраднати. И трябваше да имам право да направя това”, заяви Тръмп.

Съдията по делото е подписал споразумение между прокурорите и правния екип на Тръмп за гаранция от 200 000 щатски долара, и е забранил на бившия президент да използва социалните мрежи, за да отпраща заплахи срещу другите 18 обвинени, както и свидетели по делото.

Окръжният прокурор Фани Уилис поиска от съда да насрочи дата на процеса за 4 март 2024 г., което е седмица преди първичните избори за президент на републиканците в Джорджия, но след като един от обвинените помоли за бърз съдебен процес, Уилис препоръча 23 октомври на тази година като начална дата за делото. Съдията одобри молбата, но само за конкретния обвинен, като датата на делото на останалите18 обвинени, включително Тръмп остава неизвестна.

Официалното обвинения срещу бившия американски президент се очаква да бъдат повдигнати в съд в Джорджия в началото на септември.

След като бе освободен, бившият президент публикува пост в социалната мрежа Екс (бившия Туитър) за първи път от повече от две години, като сподели историческата си снимка, направена в ареста в Атланта.

Бившият президент не беше публикувал съобщение в някога предпочитаната от него социална мрежа от януари 2021 г. Той беше баннат от Туитър няколко дни след нападението срещу Конгреса на САЩ, извършено от негови поддръжници, но социалната мрежа промени позицията си, след като беше закупена от Илън Мъск. Постът му беше видян над 14 милиона пъти 50 минути след публикуването си.

Снимката на Тръмп беше придружена от текста “Намеса в изборите. Никога не се предавай”, както и от призив за дарения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст