ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Седем души са починали от легионела в стратегическия полски град Жешув

Жешув

Регионът на Жешув е ключов транзитен център за международната военна помощ за Украйна

Офицери от полската служба за вътрешна сигурност се опитват да открият източника на смъртоносно огнище на болестта легионела в стратегическия град Жешув близо до границата с Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията добавя, че повече от 100 души са инфектирани със смъртоносното заболяване и седем души са починали.

Регионът на Жешув в югоизточната част на Полша е ключов транзитен център за международната военна помощ за Украйна. Освен това там са разположени около 10 000 американски военни.

Служители от полската Агенция за вътрешна сигурност обследват различни обекти в Жешув, но се съсредоточават основно върху водопроводите, за които експерти смятат, че е възможно да са източник на бактерията, причиняваща заболяването. Заместник-министърът, отговарящ за държавните специални служби, Станислав Зарин, заяви, че опитите на Русия да “всее паника” сред съюзниците на Украйна са една от причините за инспекциите.

“Това е фактор, който ни накара да предприемем действия, с които да елиминираме някои сценарии”, каза Зарин.

Инфектирани са най-малко 113 жители на намиращия се на около 80 километра от границата с Украйна град Жешув. Седмината починали са били възрастни и са боледували от хронични заболявания. Градските власти и експерти смятат, че става въпрос за необичайна ситуация.

Представители на градската управа са свикали кризисна среща, на която са решили утре да бъде извършена дезинфекция с хлор и озон на водопроводи в Жешув.

Легионелата инфектира белите дробове и се пренася чрез вдишване на заразени водни пръски, а не чрез консумация на вода. Тя обикновено се предава в места като хотели, болници или офиси, където бактерията се е размножила например в климатичните системи или по чешми и душове, които не се употребяват често.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст