Ангел Кунчев: Няма рискове от замърсяване по Черноморието

Ангел Кунчев

Изследване на Асоциация активни потребители и учени показа притеснителни данни за замърсяване на седем плажа

Няма рискове от замърсяване за плажуващите по българското Черноморие, взимаме проби от 116 места по Черноморието, и то минимум 16 пъти за сезон. Това посочи пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

През изминалата седмица спорът чисто ли е българското море предизвика полярни мнения сред туристи, институциите и бранша. Причината изследване на Асоциация активни потребители и учени от Софийския университет, което показа притеснителни данни за замърсяване на седем плажа.

„През годините не сме преставали да вършим работата си, да изследваме водата по местата за къпане. Това е една отговорна задача, взимаме проби от 116 места по Черноморието, и то минимум 16 пъти за сезон, за да можем да класифицираме един плаж като отличен, задоволителен или незадоволителен”, заяви Ангел Кунчев.

Той посочи, че няма рискове за плажуващите. „На 21-23 август бяха взети последните проби от всички плажове в Бургаска област. Единствено на Попския плаж и на Северния плаж на Китен, така наречения Лиман, има малко раздвижване, но показателите са много далеч от тези, които бяха съобщени от “Активни потребители”. Това не ги прави негодни за къпане”, посочи още той.

“В понеделник предстои ново пробовземане, включително на тези по-рискови места, и то заедно с представители на участващите в проекта учени от Софийския университет, за да се убедят, че Районната здравна инспекция работи по въпроса така, както трябва, и в изпълнение на критериите”, допълни Кунчев.

“Нека гражданите спокойно да ползват всички плажове. Ако има отклонения, реагираме веднага. Правили сме го през годините, забранявали сме къпането на определени плажове, но тогава, когато има сигурни данни за това”, каза доц. д-р Ангел Кунчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст