Нигерия отново си иска бронзовите фигурки от Британския музей

Нигерия отново си иска бронзовите фигурки от Британския музей, съобщава ArtNews. Става дума за скулптурки и други артефакти, наричани обикновено „Бенинския бронз“, които са плячкосани от Нигерия през 1897 г. и в момента са изложени в Британския музей в отдела за африканско изкуство.

Британският музей има над 900 предмета в своята колекция от западноафриканското кралство Бенин, като обичайно посетителите могат да видят 100 от тях, изложени в експозиционните пространства. Останалите са в депа, но тъй като артефактите се сменят на известно време, всеки един от тях е имал шанса да бъде видян от посетителите на Британския музей, съобщава ArtNews.

След като на 16 август от Британския музей признаха, че техен вече бивш служител е отговорен за това малки артефакти, но за това пък много на брой – над 1500 – като много мънички златни бижута, стъклени украшения и полускъпоценни камъни, датиращи от XV век пр. н. е. до XIX век – да се продават в eBay за по 40 паунда, от Нигерия подновиха настояванията си техните ценности да бъдат върнати в родината им.

В прессъобщението на Британския музей не се посочваше името на уволнения служител, но две британски медии обявиха, че това е ветеранът изкуствовед – познавачът на гръцки антики Питър Хигс.

Този неприятен случай бе причината нигерийските власти да подновят призива си Британският музей да им върне бронзовите фигурки от Бенин.

„Шокиращо е да научим, че в музея, от който ни твърдят, че бронзовите фигурки от Бенин няма да бъдат на сигурно място в Нигерия, регистрират толкова нагло извършени кражби“ обяви пред Sky News директорът на Националната комисия за музеите и паметниците на Нигерия Аба Иса Тиджани.

Бронзовите фигурки от Бенин са месингови и бронзови артефакти, някои от които датират от XVI век, когато са били изнесени от западноафриканското кралство Бенин (днешна Нигерия) след нахлуването на британските сили през 1897 година. Днес Британският музей разполага с особено голяма колекция от изящни плочи, възпоменателни глави, животински и човешки фигури, лични и кралски украшения.

Тиджани подчертава, че бронзовите фигурки от Бенин са плячкосани някога от кралството и след това незаконно са изложени в музея в Лондон. Ето защо Тиджани смята, че няма толкова голямо значение дали артефактите са на сигурно място в Британския музей, те трябва да бъдат върнати на Нигерия, защото са нейна собственост.

На уебсайта на Британския музей четем, че те имат положително взаимодействие с кралския дворец в Бенин и с Нигерийската национална комисия за музеите и паметниците. В същото време Музеят е получил писмено искане фигурките да бъдат върнати на Нигерия – официално писмо с молба за връщането им, подписано от Федералното министерство на Нигерия по информация и култура от октомври 2021 година.

В интервюто за Sky News Тиджани обяви, че Ханату Мусава, новоназначеният министър на изкуствата, културата и креативната икономика в Нигерия, планира директно да поиска от Лондон да му върнат съкровищата.

Гръцкият министър на културата Лина Мендони коментира сигурността на друга оспорвана група артефакти – мраморите от Партенона. Тя намекна, че в Британския музей имат проблем със сигурността и неприкосновеността, но дали и тя ще си поиска ценностите, от изказването й не става ясно. Важното е, че ще държи управата на Британския музей в напрежение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст