ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германската управляваща коалиция реши спора за данъчните облекчения на бизнеса

Управляващата коалиция на германския канцлер Олаф Шолц разреши последния си конфликт с подписването на сделка, деблокираща корпоративни данъчни облекчения в размер на общо 6.5 млрд. евро, както и детски помощи за допълнително 2.4 млрд. евро от 2025-а. Компромисът е бил постигнат в късните вечерни часове на неделния 27 август в канцлерството в Берлин. Шолц трябваше да се намеси след като министърът по семейната политика Лиза Паус от Зелената партия блокира пакета от данъчни отстъпки за бизнеса на финансовия министър Кристиян Линднер – председател на Свободните демократи, защото тя искаше повече от предварително определените пари за подпомагане на децата на бедни семейства.

“На моменти това са наистина много трудни преговори, но си струват”, заяви Паус на пресконференция на 28 август. Тя даде да се разбере, че ще трябват още пари за цялостното изкореняване на детската бедност.

Трипартийната управляваща коалиция бе под натиск да преодолее разногласията преди двудневното съвещание на кабинета, което започва на 29 август. Акцентът на обсъжданията ще бъдат усилията да се даде тласък на буксуващата икономика на Германия. Шолц и министрите му искат също да създадат впечатление за единност, която отсъства през последните месеци, преди-звиквайки срив на подкрепата за партиите от коалицията в проучванията на общественото мнение. Последните анкети показват, че избирателите, разделили се с илюзиите за традиционните управляващи партии и борещи се с растящите цени на храните и енергията, са се пренасочили масово към крайно дясната “Алтернатива за Германия”, която се е изкачила на второ място в сондажите – непосредствено след основните опозиционни консерватори.

Бюджетната “стипца” Линднер е в центъра на коалиционните боричкания, изнервяйки “Зелените” с политически победи по ред върпоси, включително за захранваните с изкопаеми горива котли, за коли с двигатели с вътрешно горене и за временно удължаване на живота на германските ядрени централи.

Лобиращи индустриални групи са приветствали предпазливо пакета от данъчни облекчения на Линднер, насочен към дребния и среден бизнес и същевременно са критикували времето, “пропиляно” от правителството за обединяване на отделните предложения. Един от основните елементи е новият механизъм за субсидиране на щадящите околната среда инвестиции – част от плана на управляващата коалиция за създаване на правителство, утвърден през 2021-а – за подпомагане на компаниите да ускорят процеса на редуциране на отделяните емисии.

Последните данни за най-голямото европейско стопанство показват, че Германия е единствената голяма развита държава, чийто БВП се очаква да се свие през тази година, което предполага, че тя се нуждае отчаяно от помощ за предотвратяване на продължителен период на слабост. Това провокира електронното изявление на асоциацията за продажби на едро и чуждестранна търговия BGA, че “не е възможно да се чака повече, защото в противен случай икономиката ще попадне окончателно в рецесия”. И че пакетът е “закъснял и абсолютно необходим за гарантирането на германското бъдеще като бизнес локация”.

Очакванията са и данъчният пакет и мерките за детски помощи да бъдат одобрени по време на съвещанието на кабинета на 30 август преди да бъдат изпратени за консултации и гласуване в парламента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст