Денков съветва как да се пита защо спираме РСМ от еврочленство

“Всички се взират в народа ни и питат защо спираме македонците по пътя им към ЕС заради промяната в Конституцията. Но въпросът може да бъде зададен и по друг начин: Защо е проблем българите да са част от списъка с нации, включени в Конституцията на Северна Македония?”

Това посочи премиерът Николай Денков по време на лидерския панел на 18-ия Стратегически форум в Блед (BSF).

След това той поясни, че става въпрос за политически проблем, който сега е част от преговорите между Северна Македония и Европейския съюз, и изрази надежда за неговото решаване, както е записано в европейското предложение от 2022 година.

Денков добави, че и България също има „домашно“, с което трябва да се справи, за да може да убеди Нидерландия и Австрия, които блокират присъединяването на държавата ни към Шенгенското пространство.

Премиерът призна, че правителството има списък със задачи и график, по който те трябва да бъдат изпълнени. Той сподели желанието на екипа му да си напишат домашното на 100%, за да са сигурни, че когато преговарят, няма да има нещо, за което Нидерландия и Австрия да кажат, че не е наред.

По време на участието си във форума Денков подчерта, че държавите на Балканския полуостров трябва да разберат, че ще бъдат силни само ако са единни. Той подчерта пред колегите си от Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Албания, а и към включилия се към събитието председател на Европейския съвет Шарл Мишел, че Балканите се нуждаят от единство, за да вървят напред.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст