Каним Словения за проекта ни за новите реактори в “Козлодуй”

Премиерът акад. Николай Денков е предложил на своя колега от Словения- Роберт Голоб неговата страна да се включи в проекта за новите реактори в „Козлодуй“ или като купувач на енергия, или като инвеститор.

Това стана ясно по време на двустранна среща в рамките на 18-ия Стратегически форум в словенския град Блед.

Словения се готви да увеличи мощностите на своята атомна енергетика и е готова да почерпи опит от България, която е по-напред от нея в плановете си за разширяване на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Българският министър-председател е обяснил, че България обвързва проекта си в АЕЦ “Козлодуй” с дългосрочната прогноза за потреблението на енергия, която обхваща периода поне до 2050 година. Тя показва, че двата нови реактора, съчетани с удължаване на живота на вече съществуващите, ще са достатъчни на нашата страна, за да си осигури базовите енергийни мощности, докато реши как да развиваме енергетиката си след средата на века.

Денков е изразил готовност и да помогнем на Словения за квалификацията на специалисти.

От друга страна Словения проявява интерес към сътрудничество с България и във военната промишленост. Тя вече развива системи за борба с дронове и работи върху разширяване на пазара за своята продукция. Акад. Денков е изразил готовност за осъществяване на контакт с български предприятия в тези и сходни сфери.

Словенският министър-председател за пореден път е изразил пълна подкрепа за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Според него членството на двете държави ще подсили Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст