Основателят на Foxconn се кандидатира за президент на Тайван

„Моля ви – дайте ми четири години! Обещавам, че ще донеса мир в Тайванския проток за следващите 50 години и ще поставя доверието между двете държави на най-стабилна основа.”

С тези думи милиардерът Тери Гоу обяви днес, 28 август, че се кандидатира за президент на Тайван на изборите през януари 2024 година, предаде “Ройтерс”.

Той ще се яви като независим кандидат, като за целта до 2 ноември ще трябва да събере 290 000 подписа. След това Централната избирателна комисия в Тайван ще направи проверка на подписката му и ще обяви резултатите до 14 ноември.

Тери Гоу е бивш главен изпълнителен директор на Foxconn. Той всъщност основава компанията, известна и като Hon Hai Technology Group, през 1974 г., и я превръща в най-големия производител на електроника в света, произвеждащ продукти за компании като Apple. Освен това Foxconn е мащабен инвеститор в Китай. В момента Тери Гоу е мажоритарен акционер в компанията.

По време на пресконференцията, на която той обяви включването си в кандидат-президентската надпревара, му бе поставен журналистически въпрос не се ли чувства зависим от Пекин заради финансовите интереси на Foxconn. В отговор на питането Гоу изрази готовност да пожертва личните си активи, в случай че бъде заподозрян в подобен конфликт на интереси. Той бе категоричен, че не е контролиран от Китайската народна република и не изпълнява никакви нейни инструкции.

Основните цели, които си поставя 72-годишният Тери Гоу като президент, са решаване на проблемите с Китай и съживяване на икономиката на самоуправляващия се остров.

Обявявайки кандидатурата си, Тери Гоу подчерта: „Политическата и икономическа ситуация в Тайван се преобърна – довчера се радвахме на просперитет, днес сме на ръба на пропаст.”

Конкуренти на Тери Гоу са кметът на Нов град Тайпе – Хоу Юй, издигнат от основната тайванска опозиционна партия Гоминдан (Китайската народна партия), залагаща на тесните връзки с Китай; вицепрезидентът на Тайван – Уилям Лай, кандидат на управляващата Демократическа прогресивна партия, който е сочен от социологическите проучвания за фаворит на президентските избори, и бившият градоначалник на Тайпе – Ко Въндзи, кандидат на Тайванската народна партия, който според предварителните сондажи ще е втори.

Посочвайки своите предимства, Тери Гоу изтъкна опита си като предприемач и бизнес лидер. Той бе категоричен, че може да подобри икономическото състояние на страната, а освен това, благодарение на погледа си към случващото се в международен план, може да превърне Тайван в ключов играч в новата ера на изкуствения интелект.

„Бъдещият президент на Тайван трябва да разбира от тенденциите в развитието на индустрията, от световната икономическа ситуация и което е още по-важно – от изпълнителна власт, за да изведе хората от затрудненото положение. Това е лидерство, от което Тайван спешно се нуждае.

Ерата на предприемачите, управляващи страната, настъпи“, подчерта Тери Гоу.

По отношение на влошаващите се отношения с Китай, Гоу обвини управляващата Демократическа прогресивна партия, че тя е отговорна за това Тайпе да е на ръба на военен конфликт с Пекин и обеща, че ако бъде избран за президент, няма да позволи островът да се превърне в следващата Украйна.

Няколко часа преди Гоу официално да обяви, че се включва в кандидат-президентската надпревара, от Министерството на отбраната на Тайван разпространиха информация, че са засекли 11 китайски бойни самолета и три кораба. От летателните апарати шест са пресекли средната линия на Тайванския пролив, което означава, че са навлезли в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана.

В събота, на 26 август, информацията за “китайско присъствие” бе свързана с 32 бойни самолета и девет кораба. Тогава 20 от самолетите бяха пресекли средната линия на Тайванския проток.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст