С четири медала се завръщат родните гимнастички от световното първенство

С четири медала се завръщат родните гимнастички от световното първенство. Отборна световна титла завоюваха Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбълът на световното първенство по художествена гимнастика във Валенсия.
Преди тридесет години в Аликанте, отново в Испания, Мария Петрова, Бранимира Маркова и Юлия Байчева донесоха първия световен отборен златен медал за България.
Сега Мария Петрова беше на трибуните като вицепрезидент на Техническия комитет на ФИГ, а Бранимира Маркова застана на най-високото стъпало на почетната стълбичка, заедно с шампионките, като главен мениджър на националния отбор.
Българският национален отбор тръгна с големи очаквания към Валенсия, но трябваше да се задоволи с отборното злато, двата сребърни медала на Калейн на бухалки и лента и бронза на Николова на топка.
За съжаление, световните шампионки от ансамбъла не можаха да защитят титлата си и останаха далече от медалите.
Те допуснаха груби грешки в съчетанието с пет обръча и макар че се мобилизираха и изиграха изключително силно композицията си с ленти и топки, останаха на разочароващото 12 то място в многобоя.
Сборът от двете им оценки, плюс осемте оценки на индивидуалните състезателки, оформиха отборния резултат, който, благодарение на голямата преднина, извоювана от Калейн, Николова и Брезалиева, се оказа достатъчен за отборната титла.
На единствения си финал, с ленти и топки, ансамбълът отново допусна груби грешки и зае седмо място.

В индивидуалния многобой Стилияна Николова стартира като лидер от квалификациите, следвана от София Рафаели, Даря Варфоломеев и Боряна Калейн. Силните и красиви съчетания на българките, успешния сезон с европейска титла на Калейн, световни купи на Николова и добрата подготовка, подхранваха надеждите за медал, дори за световна титла. Оказа се, че световното първенство е различно от останалите състезания през сезона и се изисква и изключителна психика, за да се издържи на огромното напрежение и на силната конкуренция.

Стилияна Николова
Стилияна Николова

Стилияна започна с грешка на топка, изигра без груби грешки бухалките, а лентата отново се оказа препъни камък в представянето й. Тя не стартира с началото на музиката, с обяснението, че не е чула стартовия сигнал. При следващото пускане на музиката, публиката запази тишина, но възел на лентата окончателно я отдалечи от титлата. Във финалното си съчетание с обръч, състезателката показа най-доброто си изпълнение, което я изведе на четвърто място.

Боряна Калейн

Боряна дойде във Валенсия с короната на европейска шампионка и като една от претендентките за титлата. За съжаление, тя също стана жертва на голямото напрежение и след невероятно силните бухалки, които изигра, допусна изпускане на обръч, неточности на лента и груба грешка на топка.
В крайното класиране остана шеста, след Икромова от Узбекистан.
Световна шампионка стана Даря Варфоломеев от Германия, следвана от София Рафаели от Италия. За бронза се пребори европейската шампионка за 2022 година Дария Атаманов от Израел, която отсъстваше цяла година, поради контузия.

Стилияна Николова

Пред федерацията и треньорския щаб предстои сериозен анализ на резултатите от световното първенство, които до известна степен се разминаха с предварително заявените очаквания за по-голям успех.
Квотите за олимпийските игри задължават подготовката за тях да се проведе така, че България да бъде представена достойно в Париж.

Росица Рускова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст