ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Френският посланик остава в Нигер, отсече Макрон

“Посланикът на Франция в Нигер ще остане в африканската държава, въпреки натиска от страна на лидерите, извършили неотдавнашния преврат.”

Това обяви президентът на Франция Еманюел Макрон в реч пред дипломати в понеделник, предаде “Ройтерс”.

Президентът ги бе събрал в Париж, за да им представи приоритетите на Франция във външната политика. Той даде за пример на останалите посланика на Франция в Нигер, отбелязвайки как в трудни условия той продължава да си върши работата.

Събирането, наричано от френските медии, “конференцията на посланиците”, ще продължи до сряда, 30 август. То ще премине под лайтмотива – Франция ще отстоява своите принципи, интереси и солидарност.

“Франция е изправена пред епидемия от пучове в целия Сахел, последният от който бе организиран в края на юли – в Нигер. Но Франция няма да демонстрира нито патернализъм, нито слабост, просто защото, ако го направи, ще загуби всякакви позиции”, подчерта Макрон, имайки предвид предишни смени на режими в Африка, като например в Мали, Буркина Фасо, Гвинея.

Почетен гост на тази 29-а поред “конференция на посланиците” е министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. След като в последно време контраофанзивата на Украйна срещу Русия не е особено успешна, във Франция се усети вътрешно напрежение – заговори се, че Западна Европа поддържа скъпоструващ конфликт с неясен изход. Въпреки подобни твърдения, Еманюел Макрон и външната му министърка Катрин Колона защитават категоричната позиция, че Франция ще продължи финансовата си и логистична подкрепа за Украйна, тъй като нейната цялост е гарант за международната стабилност.

Както и се очакваше, в речта си Макрон засегна настоящата криза в Нигер, където от месец извършителите на държавния преврат държат в плен подкрепяния от Франция президент Мохамед Базум. Военната хунта денонсира и военните споразумения между Ниамей и Париж. Освен това в петък, 25 август, представител хунтата, завзела властта с преврат на 26 юли, обяви, че френският посланик Силвен Ите е получил нареждане да напусне страната в рамките на 48 часа.

Пред дипломатите Макрон потвърди подкрепата си и за сваления президент на Нигер – Мохамед Базум, като определи решението му да не подава оставка като много смело.

Смятам, че нашата политика е правилна. В основата й е смелостта на президента Базум и ангажиментът на нашия посланик, който остава да изпълнява мисията си, въпреки целия натиск, въпреки всички декларации на нелегитимните власти“, заяви Макрон.

Макрон обърна внимание, че през последните месеци Франция и дипломатите й са изправени пред особено трудни ситуации и то не само в Нигер, но и в Судан, където Париж бил много коректен партньор.

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че като цяло за Европа и Запада има риск да бъдат отслабени в настоящия международен контекст. По-конкретно той посочи, че това се дължи на появата на нови, големи международни сили.

Макрон засегна и енергийната тема. Според него би било историческа грешка, ако Евопейският съюз пренебрегне ролята на на ядрената енергия в енергийния микс. Той призна, че по темата Франция има сериозни разминавания с Германия.

Причината за това разминаване е, че Франция в голяма степен разчита на атомните централи за производство на електричество и дори планира да изгради няколко нови реактора през следващото десетилетие, докато Германия през април затвори и последната си атомна електроцентрала.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст