ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Васил Божков най-вероятно е бил екстрадиран от Дубай

Васил Божков ВИП

Официалната версия за изненадващото завръщане на скандалния бизнесмен Васил Божков, икривал се в продължение на 3 години в Дубай с 19 обвинения от страна българската прокуратура започна да се пропуква. Както е известно, в деня на неговото пристигане на летище “София” защитата на Божков заяви, че пътуването му е било планирано отдавна, но Божков едва тези дни получил разрешение от властите в Дубай да се върне в родината си.

По този повод зачестиха слуховете, че най-вероятно Божков е бил не се е върнал доброволно, а е бил екстрадиран от властите на Обединените арабски емирства. Твърди се, че българските власти са получили официално писмо от властите на ОАЕ с дата 23 август, с което са уведомени, че Божков ще бъде екстрадиран на 25 август. Уведомени са също за номера на полета, както и че самолетът с Божков ще кацне на летище “София” в 15.15 часа.

Както е известно, през октомври 2021 г. Васил Божков оповести, че съдът в Обединените арабски емирства (ОАЕ) е отказал да го екстрадира, въпреки общо 18-те получени искания от българските власти за това. Аргументът на съда бил, че властите не са представили важни документи в екстрадиционното производство – първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане. Това Божков обяви в писмо до медиите, придружено и от юридическото становище на своя дубайски адвокат Гасан Ел Дайе. Според писмото българските власти в лицето на Специализираната прокуратура (все още съществуваща по това време) са изпратили първоначално 7 (седем) искания за екстрадирането на Божков, след което са добавили още такива, за да достигнат те до общо 18. “Това стана чрез Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи на Република България. Но българската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, които е задължително да бъдат представени съгласно Закона за екстрадиция в ОАЕ. Властите в ОАЕ чакаха повече от 1 година, за да получат тези основни документи за правосъдните органи в страната, но те никога не бяха изпратени”, написа в писмото си Васил Божков.

Ако неофициалните слухове (засега) за екстрадицията на Божков се потвърдят официално, това ще нанесе удар по конспиративната версия, че той се е прибрал в България, след като е сключил сделка с управляващите. Но напрежението ще остане…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст