ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обмисля се смесено финансиране за висшето военно образование

Николай Денков

Ще се мисли за възможности висшето военно образование да се финансира не само от Министерството на отбраната, както е сега, а и частично от Министерството на образованието и науката. Това обсъдиха премиерът Николай Денков и ръководството на Националния военен университет „Васил Левски“ във Факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ в Шумен.

“Около 8 млн. лева е недостигът само в нашия университет. Неравнопоставени сме на другите висши училища. Нашите студенти са забравени от МОН. Това затруднява инвестициите например в студентски общежития и студентско хранене“, каза началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

“Най-доброто, което можем да направим, е финансирането за вашите студенти да идва от МОН и те да имат права като всички останали студенти. Поддръжката на технологичното оборудване и материалната база да остане към Министерството на отбраната. Разпределението трябва да бъде направено много внимателно“, отговори Денков.

Военният факултет в Шумен има голям потенциал да разшири обучението в инженерните специалности, включително за цивилната промишленост в Североизточна България, стана ясно на срещата. В тази част на страната бизнесът има голяма нужда от висококвалифицирани специалисти в тази сфера. „Вашето висше училище е част от решението на проблема с кадрите в региона“, подчерта премиерът.

Държавата трябва да инвестира във военната наука и да подпомага развитието на отбранителните технологии. Те могат да имат много граждански приложения и тъкмо това съчетание трябва да подкрепим по всякакъв начин, отбеляза министър-председателят. Той изяви готовност да работи за възвръщане на авторитета на военната професия, което ще увеличи и броя на качествените кандидати във висшите военни училища. „Модернизираме техниката, повишаваме заплатите и социалните разходи. През следващата година средствата за отбрана ще бъдат 2% от БВП, а през 2025 г. дори повече заради плащанията за нови самолети“, обясни Денков.

„След пет години вие ще сте пораснали, ще бъдете мъже и жени, които са готови да преодоляват препятствия и ще бъдат уверени в себе си. Отделно ще получите и образование, с което ще можете да намерите реализация както във военното дело, така и в гражданска специалност. Това е богатство, което ще можете да използвате цял живот“, обърна се премиерът към най-младите курсанти във факултета в Шумен. Той ги увери, че като бъдещи офицери от българската армия те ще бъдат част от най-съвременните, най-модерните и най-мощните въоръжени сили в света – тези на НАТО.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст