ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков коментира напрежението във властта между Борисов и Петков

Премиерът Николай Денков коментира създалото се преди дни напрежение във властта между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков. Според него искрите между (не)коалиционните партньори са резултат от загубата на регуляност на срещите помежду им, които в известен смисъл са спомогнали да стартира работата на правителството и на Народното събрание по начин, който да бъде полезен.

Денков изрази надежда в най-скоро време диалогът между партньорите във властта да бъде възобновен и добави, че все още няма насрочена дата за лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Премиерът коментира и думите на държавния глава Румен Радев, който определи изказванията на Борисов и Петков като “политическа гротеска”, заявявайки, че президентът “се е опитал да бутне правителството още преди то да се сформира”.

Напрежението във властта се породи заради изказването на Борисов от събота (26 август), който намекна за излизане от “сглобката” заради кадрови промени, които не били съгласувани с ГЕРБ, въпреки предварителните уговорки между партньорите във властта.

В неделя (27 август) пък, държавният глава Румен Радев отговори задочно на съпредседателя на ПП Кирил Петков, който призова ГЕРБ да решат дали са с президента, или са в подкрепа на реформи в службите за сигурност.

Според президента изказванията на Борисов и Петков ясно показват, че се върви по ръба на една политическа гротеска. “Г-н Петков явно е забравил, че той, а не аз, е в коалиция с г-н Борисов и г-н Пеевски”, подчерта Радев и заяви, че е много трудно да коментира ситуация като тази, в която липсва всякаква логика.

Николай Денков коментира още наболели теми. Той определи като спешно приемането на закон, свързан с дейността на антикорупционната комисия. По думите му това е свързано с приемането на страната ни в Шенген, но и с борбата с корупцията у нас. “Има единични случаи на осъдени лица за корупция и това не е защото няма корупция в България, а защото правосъдната система и службите не работят достатъчно добре по тази тема”, посочи още той.

Според него в момента в редиците на МВР има двувластие, което сериозно може да попречи на работата там. Той уточни, че на държавно ниво със сигурност трябва да се обсъди как да бъдат преструктурирани службите за сигурност, така че да няма бели петна в тяхната работа, каквито има сега.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст