ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министърът на търговията на САЩ успокоява Китай, че не иска да спира растежа им

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо се срещна с китайския премиер Ли Цян в Пекин във вторник, 29 август, по време на нейния втори ден от 3-дневните й разговори с висши китайски лидери, предаде “Ройтерс”.

Целта на срещата бе да се обсъдят мнения за балансирането на бизнес отношенията между двете държави и да се изчистят всякакви опасения за националната им сигурност. Раймондо е последният представител на администрацията на Байдън, посетил Китай в опит да засили обмяната на мнения между двете държави, особено по отношение на икономиката и отбраната, тъй като търканията между двете най-големи икономики в света заплашват да разтрогнат търговските им връзки.

Посещението на Джина Раймондо в Китай протича на фона на редица оплаквания от страна на американски фирми, сигнализиращи за нарастващи предизвикателства при работата им в Китай. Причината – Пекин остро критикува действията на Вашингтон, блокиращи възможността на китайските компании да си купуват чипове с изкуствен интелект и съответно предприема реципрочни действия.

Преди да се види с Ли Цян, Джина Раймондо се срещна с китайския вицепремиер Хъ Лифън, който в Китай изпълнява същите функции, които тя – в Съединените щати.

По време на разговора им Раймондо го увери, че САЩ не се стремят да навредят на своя геополитически съперник. Тя подчерта, че макар и САЩ никога да не допуснат компромис със защитата на националната си сигурност, те при никакво положение не биха си поставили за цел с действията си да задържат икономическия растеж на Китай.

“Ройтерс” описва Хъ Лифън като доверено лице на китайския президент Си Дзинпин. Лифън пое поста през март, след като преди това бе ръководил мощния държавен орган за икономическо планиране. Той замени бившия вицепремиер Лю Хе, който бе завършил икономика в Харвард, владееше английски и се радваше на популярност сред американските служители.

Преди срещата си с Хъ Лифън, Раймондо и министърът на туризма Ху Хъпин се договориха да проведат 14-ия Китайско-американски форум на лидерите в туризма в Китай през първата половина на 2024 година. Решението е крачка напред в посока съживяване и развитие на сътрудничеството между двете държави в областта на туризма. Последното подобно събиране се проведе през 2019 г. в Сиатъл. Преди това то се провеждаше всяка година, като домакините се редуваха. В разговора си с Ху Хъпин Раймондо отбеляза необходимостта от насърчаване на пътуванията и туристическите връзки между двете държави. Тя припомни, че през август Китай и САЩ са се споразумели да удвоят броя на полетите, намалени по време на пандемията.

“Ако Китай възстанови туристическите си връзки със САЩ от 2019 г., то това ще добави 30 милиарда долара към икономиката на Вашингтон и ще създаде 50 000 нови работни места за американските граждани”, посочи Раймондо.

Утре, 30 август, Раймондо планира посещение в Shanghai Disneyland, съвместно предприятие на Walt Disney и китайската държавна компания Shendi Group.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст