ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Продължава борбата с големия пожар край Чепеларе

Пожар

Два хеликоптера от състава на Военновъздушните сили са се включили след 9 часа в гасенето на големия пожар в района на Чепеларе, съобщават от Министерството на отбраната.

В овладяването на огъня ще се включат 8 екипа от 8 горски стопанства от територията на Южноцентрално държавно предприятие в Смолян и 2 верижни булдозера, екипи на пожарната и доброволци.

Осигурени са 2 цистерни с вода – 8 и 6 тонови за пожарните автомобила на терен. Гасенето на пожара се затруднява от изключително трудния и недостъпен терен.

През нощта екипи са дежурили в местността „Буково“ и в село Студенец.

До момента са изгорели над 500 декара, предимно държавна гора. Усилията са да бъдат локализирани оставащите 3-4 огнища. Към момента няма опасност огънят да стигне до близките населени места. Два хеликоптера AS 532 AL Cougar и Ми-17 с екипажи от 24-та авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили се включиха в гасенето. Хеликоптерите излетяха малко след 09:00 часа като чрез тях се извършва гасене от въздуха. Водоснабдяването става от микроязовири край Асеновград и от река Белишка над град Лъки, допълниха от Министерство на отбраната.

Над 600 декара е обхватът на пожара към момента. Локализацията е далече от село Студенец, по-близо е до село Хвойна, съобщиха от Община Чепеларе. Огнеборците са над 100 – служители и доброволци. Цистерните с вода правят курсове, за да подсигурят вода на терена. Вече има 3 цистерни, очаква се и 4-та да пристигне скоро.

Причината за пожара е човешка небрежност – вероятно е хвърлен фас. Заместник кметът на община Чепеларе – инж. Стоян Кузмов също е на терена, за да помага в гасенето.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст